brusszel


Ki lőtte le a maláj utasszállítót Ukrajnában?

Figyelő Online
2014.07.18  12:08   
mail
nyomtatás
Folyik az mutogatás, az ukrán titkosszolgálat szerint bizonyítékuk van arra, hogy a szakadárok voltak. Putyin független vizsgálatot akar.
Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) olyan felvételt tett közzé csütörtökön a YouTube videomegosztó portálon, amely a titkosszolgálat szerint bizonyítja, hogy a szakadárok lőtték le a malajziai utasszállító gépet Kelet-Ukrajna fölött. A gép mind a 280 utasa és 15 fős személyzete életét vesztette. Egyes jelentések szerint a gépet rakétatalálat érte.

Az SZBU egy lehallgatott telefonbeszélgetést tett közzé, amelyen állítólag két szeparatista beszélget, és az egyik elismeri, hogy az emberei lelőttek egy utasszállítót.

A szakadárok azt állítják, hogy nem rendelkeznek olyan fegyverrel, amellyel le lehet lőni egy 10 ezer méteres magasságban haladó gépet. Ennek ellentmond, hogy a szakadárok néhány hete az interneten közzétették, hogy zsákmányoltak az ukrán hadseregtől egy Buk típusú közepes hatótávolságú föld-levegő rakétarendszert. Kijev szerint nagy valószínűséggel ilyen típusú fegyverrel lőtték le az utasszállítót.

Egymásra mutogatnak

Az ukrán légierő gépei csütörtökön nem emelkedtek a levegőbe, helikopterek és vadászgépek sem - jelentette ki Vladiszlav Szeleznyov, a terrorellenes hadművelet szóvivője, aki szerint a malajziai utasszállítót a szakadárok lőhették le, azt gondolva, egy ukrán gépet találtak el.

A Cenzor.net ukrán hírportál a dél-ukrajnai műveleti parancsnokságtól viszont úgy értesült, hogy a maláj járattal egy időben a közelben repült el az ukrán fegyveres erők egy Il-76-os szállítógépe. A hírportál főszerkesztője nem tartotta kizártnak, hogy a rakétát, amely az utasszállítót eltalálta, az ukrán katonai gépnek szánták.

A légi katasztrófa helyszínével szomszédos Luhanszk megye önhatalmúlag kikiáltott "népköztársaságának" sajtószolgálata viszont szemtanúk beszámolóira hivatkozva azt állította, hogy az ukrán légierő egy Szu-25-ös vadászgépe támadta meg a 10 ezer méteres magasságban repülő malajziai járatot. A luhanszki szakadárok szerint a gép két darabra szakadt a levegőben, és a "donyecki népköztársaság" területére zuhant. Az utasszállító az ukrán-orosz határ közelében, Torez városától nem messze, Hrabovo településnél csapódott a földbe, a területet a donyecki szakadárok tartják ellenőrzésük alatt. A luhanszki szeparatisták közlése szerint ők maguk ezután az ukrán vadászgépet lelőtték, s a repülő megyéjükben, Krasznij Lucs város közelében zuhant le, de még nem találták meg a roncsait.

Az ukrán belügyminisztérium egy illetékese azt mondta, hogy Buk típusú légvédelmi rakétával lőtték le - szerinte a szakadárok - a gépet. A donyecki szakadárok azonban azt állítják, hogy nem rendelkeznek olyan fegyverrel, amellyel le lehet lőni egy repülőgépet 10 ezer méteres magasságban. Ennek ellentmond, hogy a szakadárok néhány hete saját maguk tették közzé az interneten, miszerint zsákmányoltak az ukrán hadseregtől egy Buk típusú közepes hatótávolságú föld-levegő rakétarendszert. A bejelentést azonban időközben eltávolították a Twitter mikroblogról.

Eközben a szakadárok egy Hirkin vezetéknevű parancsnoka azzal dicsekedett el az interneten, hogy emberei Toreznél lelőttek egy újabb An-26-os ukrán katonai szállítógépet, és egy vadászgépet is, vélhetően egy Szu típusút. A szeparatista parancsnok közleménye csütörtökön a délutáni órákban jelent meg az interneten, nagyjából egy időben az utasszállító és a földi irányítás közötti kapcsolat megszűnésével.

Putyin független vizsgálatot akar

Az orosz államfő alapos és pártatlan, minden körülményre kiterjedő vizsgálatot szorgalmazott a malajziai utasszállító repülőgép szerencsétlenségének ügyében.

Vlagyimir Putyin a Mark Rutte holland miniszterelnökkel folytatott pénteki telefonbeszélgetés során beszélt erről.

A Kreml tájékoztatása szerint Putyin részvétét nyilvánította az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó, Kelet-Ukrajnában csütörtökön lezuhant Boeing utasszállító többségében holland utasainak halála miatt.

A Kreml honlapján megjelentetett közlemény szerint az orosz államfő hangsúlyozta, hogy a tragédia ismételten alátámasztja a kiéleződött ukrán válság mielőbbi békés rendezésének szükségességét.

A dél-amerikai útjáról Moszkvába csütörtökön kora este visszaérkező Vlagyimir Putyin éjjeli beszédében az ukrán kormányt tette felelőssé a malajziai repülőgép katasztrófájáért.

Az orosz elnök úgy vélte, a tragédia nem történt volna meg, ha Kijev nem kezd újabb katonai akciókba Ukrajna keleti részén a felkelők ellen.

"Kétségtelen, hogy az a kormány felel ezért a tragédiáért, amely országának területén történt" - mondta az orosz elnök.

Hozzátette, utasította az orosz hatóságokat arra, hogy minden lehetséges módon segítsék a történtek kivizsgálását.

Az oroszok tagadják, hogy közük lenne a tragédiához

Az orosz védelmi minisztérium pénteken cáfolta, hogy az orosz légvédelemnek és légierőnek köze lehetett volna a malajziai légitársaság Boeing-777-es utasszállító repülőgépének kelet-ukrajnai katasztrófájához.

"A különféle rágalmakkal kapcsolatban, amelyek az Oroszországi Föderáció fegyveres erőinek az Ukrajnával határos térségekben való tevékenységével kapcsolatban megjelentek, felelősséggel kijelentjük: július 17-én az Oroszországi Föderáció légvédelmének eszközei az adott körzetben nem tevékenykedtek. Az orosz légierő gépei a Donyeck megyével határos oroszországi területeken nem hajtottak végre repüléseket" - olvasható az orosz védelmi minisztérium sajtóosztályának közleményében, amelyet az Interfax idézett.

Ezeket az értesüléseket teljes mértékben megerősítik az objektív ellenőrzési eszközök - hangsúlyozta a moszkvai sajtóosztály.

"Felhívjuk a nemzetközi közösséget, hogy végezze el a légi szerencsétlenség gondos és a lehető legteljesebben nyilvános vizsgálatát" - hangsúlyozta közleményében az orosz védelmi minisztérium.

A The Wall Street Journal című amerikai lap jelentése szerint az amerikai felderítés megerősítette, hogy a malajziai légitársaság Boeing 777-es, Donyeck felett szerencsétlenül járt utasszállító repülőgépét föld-levegő légvédelmi rakétával lőtték le csütörtökön. Az amerikai titkosszolgálatok egyelőre nem tudják megállapítani, hogy a kelet-ukrajnai konfliktusban részes felek melyike indította el a rakétát.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.