brusszel


A dubaji ENBD bank visszafizette a válságtámogatást

Figyelő Online
2014.07.20  12:49   
mail
nyomtatás
A legnagyobb dubaji bankház, az Emirates NBD visszafizette az utolsó részletet is abból a válságtámogatásból, amelyet 2008-ban kapott az Egyesült Arab Emírségek kormányától - közölték az emírség pénzügy-minisztériumában vasárnap.
Az Egyesült Arab Emírségek kormánya 70 milliárd dirhamot (20 milliárd dollár) pumpált az ország bankjaiba, miután az amerikai Lehman Brothers pénzintézet csődje kis híján teljes összeomlásba taszította a világ pénzügyi rendszerét 2008. szeptemberben.

Dubaj 2009-ben megrémítette a piacokat azzal is, hogy adósság-átütemezést kért legnagyobb állami vállalatának, a Dubai World ingatlanholdingnak.

A helyzet javulása, elemzők szerint, megnyugtató hír a nemzetközi pénzügyi rendszer egésze számára.

Dubaj az Egyesült Arab Emírségek többi sejkségéhez képest kevésbé gazdag kőolajban, ezért az idegenforgalomra és hitelből fedezett, óriási értékű luxusingatlan-beruházásokra alapozta gazdaságának fejlesztését. A pénzügyi válság miatt azonban az ingatlanforgalom elapadt, az építkezések leálltak, és egyik napról a másikra bevételek nélkül maradtak a fejlesztők, köztük a Dubai World.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nemrég megállapította, hogy javult Dubaj adósságfinanszírozó képessége, de pénzügyi helyzete továbbra is sebezhető lenne egy nagyobb külső sokk esetén. Dubaj adóssága a hazai össztermék (GDP) 60 százaléka volt tavaly. Az IMF alapeseti forgatókönyve szerint ez 2019-re 42 százalék alá csökkenhet.

Az adósság 2009-ben tetőzött a GDP 66 százalékán, amikor az ingatlanpiac összeomlása miatt Dubaj a csőd szélére került.
MTI
mail
nyomtatás
címkék: Dubajbank

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Kiegyezés a székely–holland sörháborúban

Magyar politikai siker is a Csíki Sör Manufaktúra és a Heineken kiegyezése - állítják kormányzati informátoraink.

Bajban a taxisok réme

Lemondott az Uber elnöke, Jeff Jones, miután a cég háza táján egymást érték a botrányok.

Alternatív valóságok

Igencsak eltérő a NOB és a helyiek véleménye 
a tavalyi ötkarikás játékok hagyatékáról, de a rengeteg gond mellett van azért néhány sikersztori is.

Jönnek az automata áruházak

Egyre több, főként a fizikai világban aktív nagyáruház vezeti be a legkülönfélébb online és elektronikus eladásösztönző praktikákat.

top200