brusszel


Kijev: újabb nehézfegyvereket adott Oroszország a szakadároknak

Figyelő Online
2014.07.20  13:43   
mail
nyomtatás
Újabb nehézfegyvereket adott Oroszország a kelet-ukrajnai szakadároknak - jelentette ki Andrij Liszenko, a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján.
A tisztségviselő állítása szerint egy nap alatt három Grad rakéta-sorozatvetőt, négy harckocsit, hét páncélozott harcjárművet és több Ural tehergépkocsit, valamint lőszereket "dobott át" Oroszország a határon a kelet-ukrajnai Luhanszk megyébe.

Liszenko közölte, hogy a hét végén a "terrorellenes erők" 8 tagja vesztette életét a harcokban, 50-en sérültek meg. Egy nap alatt több mint 25 szeparatista támadás érte az ukrán fegyveres erőket.

A szóvivő szavai szerint Oroszország újabb csapatokat csoportosít át az ukrán határhoz. Tüzérségi egységek állomásoznak a határ közelében, valamint több mint harminc harckocsit észleltek közeledni az ukrán határ felé a brjanszki területen, illetve jelentős számú páncélozott járművet Rosztov környékéről. Emellett az orosz erők harckészültségbe helyeztek négy harckocsit, három páncélozott harcjárművet és mintegy 100 katonát a Krímben, a dél-ukrajnai Herszon megye határánál.

A tanács adatai alapján jelenleg 396 civilt tartanak a szeparatisták fogságban köztük három újságírót, hat közéleti személyiséget, bírókat és ügyvédeket is.

Liszenko a sajtótájékoztatón elismerte, hogy a katasztrófát szenvedett malajziai utasszállító roncsai között megtalált holttestek zöméről az RNBO nem tudja, hol van. Emlékeztetett arra, hogy 38 áldozat maradványait a szeparatisták szombaton egy ellenőrzésük alatt álló donyecki halottasházba szállították. Hozzátette, hogy a többi hollétéről nincs információja. Mostanáig a mentést végzők a 298 halálos áldozat közül 196 holttestét találták meg. Egyes hírek alapján nem kizárt, hogy a többi felkutatott holttestet is megszerezték a szeparatisták.

Korábban a szakadárok állítólag beleegyeztek abba, hogy az ukrán hatóságok elszállítsák a holttesteket a tragédia helyszínéről. A katasztrófát vizsgáló állami bizottsággal együttműködő válságközpont vezetője elmondta, hogy Harkiv megyében egy üzemben készítettek elő "speciális helységet" a holttestek fogadására. Az üzem pontos hollétét biztonsági okokból nem hozta nyilvánosságra.
Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) vasárnap közzétett egy lehallgatott telefonbeszélgetést, amelyen állítólag egy szeparatista parancsnok és a katasztrófavédelem szakadárokkal szimpatizáló tagjainak egyike között zajlott le. A szakadár parancsnok arra kéri beszélgetőpartnerét, hogy a lezuhant malajziai repülőgép feketedobozait nekik juttassák el.

Közben Luhanszk repülőterét napok óta tartják körbezárva a szakadárok. A légi kikötő területén rekedt katonáktól származó információk szerint sorozatos tüzérségi támadások érik őket. Közülük már négyen életüket vesztették, és legalább 15 sebesültjük van.
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.