brusszel


Két nyomozás is indult a Holcim ellen

Bűnügyi síkra terelődött a Hejőcsabai Cementgyárért folyó harc
Figyelő Online - VARGA ZSOLT
2014.07.21  08:29   
mail
nyomtatás
Egyidőben két párhuzamos nyomozás indult a Hejőcsabai Cementgyár ügyében. Kimondva kimondatlanul a Holcim áll mindkét bűnügyi eljárás középpontjában.
A Figyelő Online tavasszal már megszellőztette, hogy a rendőrség és az adóhivatal is behatóan érdeklődik a cementgyártó multi viselt dolgai iránt. Akkor a hírt - ahogy mondani szokás - sem meg nem erősítették, sem meg nem cáfolták a hatóságok. Maga a Holcim is óvatosabbnak bizonyult annál, semmint hogy határozottan visszautasítsa a vádat - pontosabban az eljárások megindításáról szóló információt. Szűkszavúan annyit közöltek: „ A Holcim nem tud sem ellene folyó adóvizsgálatról, sem rendőrségi nyomozásról, de nincs titkolnivalója. A korábbi gyakorlatnak megfelelően most is kész bármely hatósággal együttműködni."

Furcsa, a kívülálló számára nehezen magyarázható, már-már érthetetlen oknál fogva a hatóságoknak volt titkolnivalója. Mint most kiderült, az eljárások már hosszú hetekkel ezelőtt megkezdődtek, ám ezt csak most ismerték el, erősítették meg.

„Jelenleg költségvetési csalás gyanúja miatt folyik nyomozás a NAV Közép-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóságán. Ennél többet egyelőre nem kívánunk megosztani a nyilvánossággal." - tudatta a Figyelő Online-nal a NAV sajtóosztálya. „A Budapesti Rendőr-főkapitányság V. kerületi Rendőrkapitánysága eljárást indított közokirat hamísítás bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen:" - válaszolta érdeklődésünkre a BRFK.

Bár hivatalosan ismeretlen tettes ellen folyik a nyomozás, szakmai berkekben nyílt titok, hogy a Holcim van annak célkeresztjében. A szebb napokat látott Hejőcsabai Cementgyárat, amelyben évek óta nem folyik termelés, idén áprilisban foglalta vissza a magyar érdekeltségű HCM 1890 Hejőcsabai Cement és Mészipari Kft. a svájci bejegyzésű multitól, a Holcimtól.

A helyi politikusok üdvözölték az amúgy önkényes lépést, s támogatást ígértek a cementgyár újraindításhoz. Időközben - bizalmas forrásból származó információnk szerint - a birtokon belül került magyar cég feljelentéseket tett a Holcim Zrt. ellen.

Az adóhivatalnál azt kifogásolva, hogy 2010. után sem módosította társasági adóbevallását, más tulajdonában álló vagyontárgyak után számolt el értékcsökkenést, s így fennáll a költségvetési csalás gyanúja. Azt nem lehet tudni, hogy miért nem a helyileg illetékes NAV igazgatóság folytatja le az eljárást, hanem a Komárom-Esztergom megyei. Az is talány még, miért éppen az V. kerületi Rendőrkapitányság vizsgálati osztályának gazdaságvédelmi alosztályát bízta meg az ügyészség a borsodi gyárhoz kapcsolódó esetleges közokirat hamisítás felderítésével. Az ügyészség mindenesetre alaposnak találta a gyanút, hogy bűncselekmény történt, s most a rendőrség hívatott kideríteni, hogy a Holcim közbenjárásával valóban úgy jegyeztettek-e be egy miskolci telephelyet a cégbíróságon, hogy arra joguk sem volt.

Természetesen megkerestük a Holcim képviselőit. Az Osteuropäische Zementbeteiligungs AG (a Holcim Zrt. jogutódja) határozottan visszautasították a feljelentésekben szereplő mindkét vádat. Mint válaszukban írták, a "BRFK részéről megkeresés eddig nem érkezett, a NAV vizsgálat kapcsán pedig a cég együttműködik a hatósággal".

A cég emlékeztetett, hogy a Magyar Cement Kft. már korábban is tett büntetőfeljelentést, de azt, mint megalapozatlant a hatóságok elutasították. Hozzátették: a Kálmán János vezette cég megbízásából történt áprilisi cementgyárfoglalás jogellenességét a Miskolci Járásbíróság jogerős ítéletében megállapította.

A Miskolci Járásbíróság ítéletében ugyan megállapította, hogy az alperes mármint a HCM 1890 Kft. birtokháborítást követett el, ennek ellenére az Osteuropäische Zementbeteiligungs AG (a Holcim Zrt. jogutódja) keresetét elutasítja, mivel az hosszú évek óta "rosszhiszemű jogalap nélküli birtokosként tartotta birtokában a gyárüzem teljes területét." Az az a felperes multi is tilos önhatalmat alkalmazott mindenfajta jogosultság nélkül, míg az alperes, a HCM 1890 Kft. jogszerű tulajdonosa és birtokosa a területnek.

Az ítélet - annak ellenére, hogy a felperes fellebbezett a számára kedvezőtlen döntés ellen - végrehajtható.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Kiegyezés a székely–holland sörháborúban

Magyar politikai siker is a Csíki Sör Manufaktúra és a Heineken kiegyezése - állítják kormányzati informátoraink.

Bajban a taxisok réme

Lemondott az Uber elnöke, Jeff Jones, miután a cég háza táján egymást érték a botrányok.

Alternatív valóságok

Igencsak eltérő a NOB és a helyiek véleménye 
a tavalyi ötkarikás játékok hagyatékáról, de a rengeteg gond mellett van azért néhány sikersztori is.

Jönnek az automata áruházak

Egyre több, főként a fizikai világban aktív nagyáruház vezeti be a legkülönfélébb online és elektronikus eladásösztönző praktikákat.

top200