brusszel


Elvont támogatások - Nagyot buknak a nagyok

Elvont területalapú támogatások

 

Figyelő Online - Szirmai S. Péter
2014.07.26  08:00   frissítve: 2014.07.23 10:31
mail
nyomtatás
Csányi, Leisztinger és Simicska lábára lép a kormány elvonva 1200 hektár felett a területalapú támogatást, de veszélybe kerül félezer agrár nagyvállalkozás is. Részletek a Figyelőben.

 

Évente több százmillió forintos bukást jelent az ország vezető agrárcégeit érdekeltségei között tudó Csányi Sándor (Bonafarm-csoport), Leisztinger Tamás (Forrás) és Simicska Lajos (Mezort) számára, hogy a hét eleji kormánydöntés 1200 hektár területnagyság fölött elvonta az uniós területalapú támogatásokat. „Csányi Sándor és Simicska Lajos érdekeit a kormánynak nem áll módjában figyelembe venni" - küldött harcias üzenetet a döntés kapcsán a Miniszterelnökséget vezető Lázár János. Egyértelművé tette azt is, hogy az áldozatok az 1200 hektár felett a kevés embernek munkát adó, növénytermesztéssel foglalkozó nagyüzemek lesznek.

Noha a Bonafarm-csoport esetében a kiesés éves szinten akár az egymilliárd forintot is meghaladhatja, a döntést mégsem lehet kizárólag egy újabb, a fenti kör elleni intézkedésként elkönyvelni. A Bonafarmnak például épp a napokban ígért közel 1,5 milliárdos támogatást a kormány a mohácsi óriásvágóhídja építéséhez (lásd A vágóhíd túl messze van című írást). Úgy tudjuk, a Mezortnál sem élik meg egyelőre drámaian a fejleményeket, pedig a tét óriási: a Simicska Lajos mellett Nyerges Zsolt nevével fémjelzett agrárcégek tavaly a K-Monitor adatai szerint több mint 5 milliárd forint mezőgazdasági dotációban részesültek. Találkoztunk olyan értelmezéssel is, miszerint nem az említett nagyvállalkozók állnak a célkeresztben, hanem a volt pártállami termelőszövetkezetekből alakult - pláne a hajdani vezetők, a „zöldbárók" magántulajdonába került - agrártársaságok, amelyek szálkák Orbán Viktor szemében.

 

Részletek a Figyelő hetilap 2014/30. számában.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Kiegyezés a székely–holland sörháborúban

Magyar politikai siker is a Csíki Sör Manufaktúra és a Heineken kiegyezése - állítják kormányzati informátoraink.

Bajban a taxisok réme

Lemondott az Uber elnöke, Jeff Jones, miután a cég háza táján egymást érték a botrányok.

Alternatív valóságok

Igencsak eltérő a NOB és a helyiek véleménye 
a tavalyi ötkarikás játékok hagyatékáról, de a rengeteg gond mellett van azért néhány sikersztori is.

Jönnek az automata áruházak

Egyre több, főként a fizikai világban aktív nagyáruház vezeti be a legkülönfélébb online és elektronikus eladásösztönző praktikákat.

top200