brusszel


Levegőt!

Egészségi Állapotunk
Figyelő Online - Kovács Ágnes Lilla
2014.07.24  06:24   
mail
nyomtatás
Dohányzást korlátozó rendelet, chipsadó, mindennapos testnevelésórák az iskolákban – az elmúlt évek kormányzati intézkedéseinek hátterében az ország aggasztó egészségi állapotának felismerése állt. Okkal. Noha a születéskor várható élettartam emelkedik, régiónkban Bulgáriával és Romániával együtt így is sereghajtók vagyunk. Egy negyvenéves magyar férfi átlagosan hét évvel él rövidebb ideig, mint egy osztrák. Az országon belül a területi egyenlőtlenségek jelentenek gondot: egy borsodi kisfiúnak csaknem öt évvel kevesebb jut, mint egy fővárosinak.
A19. század a sápadt hölgyek és urak időszaka volt. Irodalmi és zeneművek sora vonultatott fel tüdőbeteg szerzőket, hősöket. Jane Austen, Edgar Allan Poe, Csehov, Keats vagy Balzac nemcsak előszeretettel írtak róluk, de maguk is e kórral viaskodtak. Violetta a Traviatából vagy a Bohémélet Mimije ugyancsak tüdőbajban lelte halálát.

Ha ma születnének e művek, a főszereplők fertőző betegségek helyett alighanem krónikus nyavalyától szenvednének. A hős...

A cikk további része csak Figyelő-előfizetők számára érhető el, vagy olvassa el a teljes cikket a Figyelő 2014/30 számában.
Olvasáshoz kérjük, adja meg előfizetési azonosítóját.
Kérjük, olvassa a szabadon felhasználható cikkeinket!
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: egészség

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.