brusszel


Botrányba keveredett az Alibaba - Csak a politikának köszönheti a sikert?

Figyelő Online
2014.07.23  15:07   
mail
nyomtatás
Alaptalannak nevezi a kínai Alibaba a The New York Times lap állítását, miszerint a tőzsdére menetel előtt álló kínai óriásvállalat kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkezne, s részben annak köszönhetné hatalmas sikerét.
A The New York Times (NYT) által állítottak "szubjektív következtetések, a képzelet szüleményei" - fogalmaz az Alibaba óriáströszt mikroblog-fiókján. A vállalat egyedüli háttere a piac, egyetlen kívülálló sem segítette a cég növekedését, s erre a jövőben sem lesz szükség - áll a kínai nyelvű közleményben.

A NYT helytelenül és nyilvánvaló elfogultsággal jellemezte az Alibaba helyzetét - írja a cég, hozzátéve: a nyugati média egyes szereplőinek "szokása" a kínai társadalom és vállalatok bírálata.

A cég a befolyásos - és Kínában, a hazai vezetéssel kapcsolatos, korábbi tényfeltáró riportjai miatt blokkolt - amerikai lap hétfői írására reagált, melyben a NYT azt állítja: a cég egy igen fontos 2012-es üzleti lépését részben a legfelsőbb szintű kínai politikai elithez fűződő cégek finanszírozták.

Az Alibaba akkor a népszerűségének és szolgáltatásai használatának felfutásához hozzájáruló vásárt bonyolított, ennek során visszavásárolta korábbi Yahoo!-részvényeinek egy részét, ez 7,6 milliárd dollárba került a cégnek. A finanszírozást a tőzsdén nem jegyzett vállalat saját részvények értékesítésével oldotta meg, papírjaiból a nemzeti szuverén vagyonalapnak és négy magánvállalatnak adott el.

A vevő cégek mindegyike szoros kapcsolatban állt az akkori és a korábbi legfelsőbb vezetés hozzátartozóival - állította a lap. A New Horizon Capital céget az akkori miniszterelnök, Ven Csia-pao fia jegyzi társalapítóként, a Boyu Capital vállalat partnereként a korábbi elnök, Csiang Cö-min unokája van bejegyezve, a harmadik finanszírozó cég, a Kínai Fejlesztési Bank magánbefektetői ágánál akkor a vezető korrupcióellenes hivatalnok, Ho Kuo-csiang fia, Ho Csin-lej tevékenykedett alelnökként.

A szintén vásároló, állami tulajdonban lévő Citic befektetési ágához, a Citic Capitalhoz a korábbi propagandavezér Liu Jün-san fia, valamint a szélesebb körű legfelsőbb vezetés tagjait tömörítő Politbüro akkori tagja, Ceng Pej-jen fia köthető.

A The New York Times azt nem írja, hogy az Alibaba használta volna politikai kapcsolatait a vállalat jobb helyzetbe hozására, azt ugyanakkor megjegyzi: ezek a kapcsolatok számítanak, az üzletek nyélbe ütését segítik és esetleges előnyt jelentenek egy olyan üzleti környezetben, ahol kiélezett verseny zajlik.

Az Alibaba idén kíván az Egyesült Államokban tőzsdére vonulni, értékét akár 200 milliárd dollárra is becsülik a merészebb elemzők, mellyel a legnagyobb eredeti kibocsátást lebonyolítva a vállalat történelmet írhat.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Kiegyezés a székely–holland sörháborúban

Magyar politikai siker is a Csíki Sör Manufaktúra és a Heineken kiegyezése - állítják kormányzati informátoraink.

Bajban a taxisok réme

Lemondott az Uber elnöke, Jeff Jones, miután a cég háza táján egymást érték a botrányok.

Alternatív valóságok

Igencsak eltérő a NOB és a helyiek véleménye 
a tavalyi ötkarikás játékok hagyatékáról, de a rengeteg gond mellett van azért néhány sikersztori is.

Jönnek az automata áruházak

Egyre több, főként a fizikai világban aktív nagyáruház vezeti be a legkülönfélébb online és elektronikus eladásösztönző praktikákat.

top200