brusszel


Kiderült, tényleg közpénzből épült a felcsúti stadion

Figyelő Online - Jandó Zoltán
2014.07.24  14:43   
mail
nyomtatás
Bár Orbán Viktor, és Mészáros Lőrinc is mást állít, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát működtető alapítvány jelentése szerint a felcsúti stadion bizony közpénzből épült.
„A magyar gazdaságpolitikai gondolkodás régóta küszködik a kommunista örökséggel, amit most az ön okfejtéséből is hallhattunk. Meg kellene érteni, hogy a pénzt azt a vállalakozók termelik meg, és a vállalakozók döntötték el, hogy hova adják.... Ez a vállalakozók pénze, ők használták föl ezért nem közpénz." Ezt válaszolta a felcsúti aréna avatóján Orbán Viktor miniszterelnök, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia alapítója a Hír24 azon kérdésére, milyen érzés, hogy az adófizetők pénzéből felépítettek egy stadiont a kertje végébe.

Arra, hogy a felcsúti stadion kapcsán bizonyos körökben elég furcsán alakul a közpénz értelmezése az ominózus kormányfői interjú előtt és után is sokan felhívták már a figyelmet, korábban a Figyelő is foglalkozott a témával.

Az akadémián, illetve az azt fenntartó „ A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnál" (FUNA) azonban végig kiálltak amellett, hogy a stadion magáncégek hozzájárulásából és nem közpénzből épült. A szervezet hivatalos honlapján a gyakori kérdések között az első épp ezt firtatja (Tényleg közpénzből épül a felcsúti stadion?), a válasz pedig úgy kezdődik, hogy „természetesen nem", de ezt az álláspontot hangoztatta Mészáros Lőrinc az alapítvány elnöke is, amikor néhány nappal a stadionavató után a Heti Válasznak úgy fogalmazott: közpénz egyetlen fillér sem jött.



Mindez azért furcsa, mert az alapítvány közhasznúsági jelentése másról árulkodik, még akkor is, ha ahhoz, hogy kiderüljön a dokumentum összeállítójának álláspontja, legalább kétszer át kell nyálazni a beszámolót. A tavalyi jelentés még nem elérhető, de szerencsére a szervezet már 2012-ben is jelentős összeget kapott a stadion építésére. Tavalyelőtt a FUNA összesen durván 3 milliárd forintnyi bevételhez jutott ilyen-olyan forrásokból. Ebből 2,13 milliárd támogatás, 850 millió forint adomány formájában érkezett be, illetve volt egy minimális árbevétele is a szervezetnek.

Az alapítvány a közhasznúsági jelentésben igen alaposan minden nagyobb beérkező összegről beszámol, megjelölve annak összegét, felhasználását és eredetét is. Igaz utóbbi kimerül abba, hogy a bevétel forrását besorolják az előre meghatározott négy kategória (központi költségvetés, önkormányzati költségvetés, nemzetközi forrás, más gazdálkodó) valamelyikébe. Ez alapján a szervezet 2012-ben négy fontosabb jogcímen jutott pénzhez: fizetett nekik az államkincstár normatív támogatást, utalt az MLSZ, kaptak adományokat cégektől, és részesültek tao-támogatásban is.

Ez utóbbiból befolyt, és felhasznált közel 2 milliárd forint forrását a beszámoló ezen pontján a más gazdálkodó kategóriába sorolták, ami ugye megfelel a hivatalos kommunikációnak is. Igen ám, de a jelentés korábbi szakaszában a bevétel egy másik felosztását is elvégezték a lelkes könyvelők, és itt már egészen más szerepel. Eszerint ugyanis központi költségvetési támogatásból 2,09 milliárd forint érkezett be 2012-ben az alapítványhoz, ami - láss csodát - lényegében megegyezik a későbbiekben is ilyen (költségvetési forrás) besorolás alatt futó MLSZ támogatás, és a taopénzek összegével.

Mindez arra utal, hogy bár kommunikációjában nem, könyveiben azért közpénzként szerepelteti a felcsúti stadion építéséhez kapott milliárdokat az alapítvány. Azt pedig már csak halkan jegyezzük meg, hogy az ominózus jelentést természetesen az alapítvány elnöke, tehát Mészáros Lőrinc szignálta.

 

 

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: Felcsútstadion

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.