brusszel


A német gazdaság kész megfizetni az Oroszország elleni szankciók árát

Figyelő Online
2014.07.25  12:59   
mail
nyomtatás
Az egyik német üzleti csoport vezetője szerint kész megfizetni a német gazdaság az Oroszország elleni szankciók árát annak ellenére, hogy korábban a csökkenő export miatt jelentős munkahelyvesztésre figyelmeztettek szakértők.
"A gazdasági szereplők készek életbe léptetni a kormány és az unió által előírt döntéseket. Ha Oroszország nem eléggé együttműködő és keményebb szankciókat kell alkalmazni, 100 százalékban támogatni fogjuk azokat" - mondta el a Eckhard Cordes, az Oroszországban aktív német cégeket tömörítő Kelet-Európai Közgazdasági Kapcsolatok Bizottságának elnöke a német Handelsblatt napilapnak adott pénteken megjelent interjújában. Véleménye szerint gyorsabbak és hatékonyabbak a pénzügyi jellegű szankciók Oroszország ellen, mint a hadiipart és energiaipart érintő korlátozások, amelyek hosszabb távon vezetnek csak eredményhez.

A német üzleti körök hozzáállása az Oroszország elleni szankciók kérdéséhez a malajziai utasszállító múlt heti lelövése után változott meg.Az uniós tagországok EU-nagykövetei csütörtökön döntöttek arról, hogy újabb 15 orosz, illetve oroszpárti ukrán személy, valamint 18 "entitás" - intézmény, illetve vállalat - kerül fel az EU Ukrajnával kapcsolatos feketelistájára. Eddig 72 ember szerepelt a természetes személyek feketelistáján, akiknek vagyonbefagyasztással, legfőképpen bankszámlazárlattal és uniós beutazási tilalommal kell szembenézniük.

A tervezett gazdasági szankciók között szerepel többek között az orosz bankok és cégek európai tőkebevonásának megtiltása, a technológiai termékek, fegyverek és csúcstechnika exporttilalma is. A korlátozó intézkedéseket a jövő héten léptethetik életbe, ha Oroszország nem változtat hozzáállásán az ukrán válság kapcsán és továbbra is fegyverrel látja el a szakadárokat - írja az euobserver.com.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.