brusszel


Európai helyes gyakorlat díj: cégek jelentkezését várják

Figyelő Online
2014.07.27  08:37   
mail
nyomtatás
A vállalatok szeptember 12-éig jelentkezhetnek az Európai Helyes Gyakorlat díjra, amelyet a munkavédelmi szempontból példamutató cégek nyerhetnek el.
A pályázati anyagban a munkahelyi stressz és a pszichoszociális kockázatok kezelésére alkalmazott megoldásokat kell ismertetni - tájékoztatta a Nemzeti Munkaügyi Hivatal által működtetett Nemzeti Fókuszpont az MTI-t.

Az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) a munkával összefüggő stressz csökkentése érdekében indította el tavasszal az "Egészséges munkahelyek - Kezeljük a stresszt!" elnevezésű kétéves kampányát; a szervezet évtizedek óta hívja fel a figyelmet a legfontosabb munkavédelmi kérdésekre az Európai Unió tagállamaiban. A kampány részeként hirdették meg az Európai helyes gyakorlat díjat.

A munkavédelmi ügynökség korábbi, 36 ezer vállalat megkérdezésével elvégzett felmérése szerint a munkabalesetek után a munkahelyi stressz a második legnagyobb kockázati tényező, amely az unió aktív korú népességének 28 százalékát, azaz 56 millió munkavállalót, a mintegy 4 millió magyar munkavállalóból pedig csaknem 1,1 milliót érinthet közvetlenül.

A munkavállalók borúsabban látják a helyzetet a munkaadóknál. Az ügynökség által megkérdezett dolgozók 51 százaléka szerint a stressz gyakori a munkahelyén, 10-ből 4 munkavállaló pedig úgy véli, hogy ezt a problémát és a vele járó pszichoszociális kockázatokat nem megfelelően kezeli munkaadója.

A munkahelyi stressz az Európai Unió tagállamaiban a becslések szerint évente 136 milliárd euró, ezen belül Magyarországon mintegy 440 milliárd forint kárt okoz a foglalkoztatóknak, elsősorban a vállalati szektornak, mivel a betegség miatt kieső munkanapok 50-60 százalékának hátterében a stressz, illetve annak negatív egészségi következményei állnak.

A munkahelyi stressz leggyakrabban az időhiány, a túl szoros határidők, a képességeknek vagy a szakképzettségnek nem megfelelő elvárások, illetve a személyi konfliktusok, és az ezek miatt kialakult feszültség, valamint a nem megfelelő munkafeltételek és munkakörnyezet miatt alakul ki.

A Nemzeti Fókuszpont felhívta a figyelmet arra: a díjra pályázhat minden olyan vállalat, amely akár a legegyszerűbb, de kreatív technikákat alkalmaz a munkahelyi stressz csökkentése érdekében. Jó gyakorlat lehet akár egy céges családi nap megszervezése, a születés- és névnapok közös ünneplése, a közös sportolás, az irodai masszázs biztosítása, az új munkatársak aktív integrálása, vagy akár az idősebb munkavállalók részmunkaidős foglalkoztatásának kialakítása is. Külön kategóriában nevezhetnek a 100-nál kevesebb és a 100-nál több munkavállalót foglalkoztató cégek.

A nevezéseket a nemzeti fókuszpontok és az Európai Munkavédelmi Ügynökség értékeli, két lépésben. Az országos fordulóban továbbjutott pályamunkákat nemzetközi szinten bírálják el. A díjkiosztó rendezvényt 2015 áprilisában tartják a soros EU- elnökséget ellátó országban, amely jövőre Lettország lesz.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Kiegyezés a székely–holland sörháborúban

Magyar politikai siker is a Csíki Sör Manufaktúra és a Heineken kiegyezése - állítják kormányzati informátoraink.

Bajban a taxisok réme

Lemondott az Uber elnöke, Jeff Jones, miután a cég háza táján egymást érték a botrányok.

Alternatív valóságok

Igencsak eltérő a NOB és a helyiek véleménye 
a tavalyi ötkarikás játékok hagyatékáról, de a rengeteg gond mellett van azért néhány sikersztori is.

Jönnek az automata áruházak

Egyre több, főként a fizikai világban aktív nagyáruház vezeti be a legkülönfélébb online és elektronikus eladásösztönző praktikákat.

top200