brusszel


7,1 milliárdba került a Magyar Nagydíj

Figyelő Online - Jandó Zoltán
2014.07.29  07:00   
mail
nyomtatás
Az idén bő 30 millió dollárral, azaz valamivel több, mint 7 milliárd forinttal támogatja a Forma-1-es Magyar Nagydíjat az állam.
A jogtulajdonos, a magyar állam és a Hungaroring Sport Zrt. közötti megállapodás értelmében elvileg hétfőn kellett átutalnia a magyar félnek a Forma-1-es futam rendezésének lehetőségért járó jogdíjat a Bernie Ecclestone által vezetett cégbirodalomnak. Ez az az összeg, amellyel az állam a Magyar Nagydíjat támogatja. A jogdíj mértékéről még 2002-ben állapodtak meg a felek, akkor 10,29 millió dollárt fizetett hazánk azért, hogy ellátogatott Mogyoródra a száguldó cirkusz.

Az „F1-ára" ezt követően 2012-ig évi 10 százalékkal emelkedett, tavaly azonban a növekedés üteme - a legutóbbi szerződésmódosítás értelmében - 7,5 százalékra csökkent.

Az állami dotáció mértéke így az idén lépte át először a 30 millió dollárt, egész pontosan 30,84 millióra rúgott, ami jelenlegi árfolyamon nagyjából 7,08 milliárd forint. Tavaly 6,4, egy évvel korábban 5,9 milliárd forintba került a költségvetésnek a mogyoródi Forma-1-es hétvége, a válság kirobbanása előtt 2008-ban azonban - az erős forintnak köszönhetően - még csak 2,7 milliárdot fordított ilyen célra az állam.

A hazai futam azonban még így is masszívan megéri, becslések szerint ugyanis a Magyar Nagydíj a jogdíjnak több mint dupláját hozza vissza adóbevétel, és országreklám formájában.

A Magyar Nagydíj négy napja alatt összesen 169 ezren látogatták meg a Hungaroringet. Tavaly 247 ezren mentek ki a mogyoródi versenypályára.

A Forma-1-es program már a csütörtöki bokszutca-látogatással elkezdődött, amelyre 22 ezren voltak kíváncsiak. A pénteki szabadedzésekre 30 ezer néző ment ki, számuk 50 ezerre nőtt a szombati nap során. Magát a futamot 67 ezren nézték végig a helyszínen.

Különböző tényezők miatt - köztük az Osztrák Nagydíj visszatérése - azt már előre sejteni lehetett, hogy ez a szám nem fog megdőlni idén, a cél a 2012-es 220 ezer rajongó megismétlése volt.

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.