brusszel


Japán Mexikóban fektet be szén-dioxid kvótákért cserébe

Figyelő Online
2014.07.28  18:58   
mail
nyomtatás
Japán cégek szén-dioxid-kibocsátási kvótákért cserébe környezetkímélő technológiai fejlesztésekbe fektetnek be Mexikóban - derült ki a két ország hétfői közös nyilatkozatából.
A közös kredit-kibocsátási mechanizmus (Joint Crediting Mechanism) program keretében Japán, ahol a világon az ötödik legtöbb, üvegházhatást okozó gázt bocsátják ki, már a 12. ilyen kétoldalú megállapodást írta alá.

A program lehetővé teszi, hogy japán cégek a távol-keleti ország által vállalt kibocsátási célokat úgy érjék el, hogy külföldi országok szén-dioxid-kibocsátását segítik csökkenteni, mert ez általában olcsóbban megoldható, mintha Japánban próbálnák meg visszafogni a kibocsátást. Japán eddig többek között Etiópiával, Indonéziával, Kenyával, Mongóliával és Vietnammal írt alá hasonló megegyezést.

Japán függése a szerves üzemanyagoktól a 2011-es fukusimai katasztrófa után erősödött meg igazán, ekkor ugyanis mind a 48 atomerőművét leállította. Mivel így az atomenergia majdnem teljesen kiesett a japán energiatermelésből, megnövekedett a földgáz és a kőolaj aránya, ami megnövelte a szigetország szén-dioxid-kibocsátását.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.