brusszel


Nagygöncöt gyártanak Érsekvadkerten

Figyelő Online
2014.07.29  13:11   
mail
nyomtatás
Nagygöncöt, vagyis töltött burgonyagombócot gyártanak szeptembertől Érsekvadkerten; a Nógrád megyei község gasztronómiai különlegességét országosan is szeretnék majd árusítani, és a közétkeztetést is szeretnék vele elérni - hangzott el a projekt nyitórendezvényén kedden Érsekvadkerten
A Nógrádi Palócok Szociális Szövetkezete 11 helyben élő, hátrányos helyzetű embert foglalkoztat a nagygönc gyártásában, a projektre száz százalékos, 49,9 millió forintos támogatást nyertek el a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) pályázatán - ismertette Pecsináné Urbán Piroska, a szövetkezet elnöke és Kocsis Péter Csaba projektmenedzser.Szeptembertől 2015 október végéig tart a foglalkoztatás, és további 14 hónapig a szövetkezetnek kell alkalmaznia az embereket. Ezekben a hetekben kezdődik a toborzás és képzés, az üzem kialakítása, a gépek beszerzése és telepítése.

A nyersanyagigényt a helyi beszállítókra építik majd, és célként tűzték ki, hogy az alkalmazottak olyan tudást szerezzenek, amivel a nyílt munkaerőpiacon más élelmiszergyártóknál is el tudnak helyezkedni. Kovácsné Nagy Mária, Érsekvadkert polgármestere a tájékoztatón elmondta a csak ezen településen készülő nagygönc receptjét: a főtt, tört krumplit liszttel elkeverik, majd darált, vagy apróra vágott disznótöpörtyűvel töltik meg, és kisütik. A nagygöncöt használják levesbetétnek is, de tejföllel, sajttal is eszik.

A hagyományos recept alapján készülő töltött burgonyagombócot fagyasztva szállítják és értékesítik, a szövetkezet erre a Coop Zrt. Nógrád megyei szervezetével kötött megállapodást.Balla Mihály, a térség fideszes országgyűlési képviselője a nyitórendezvényen hangsúlyozta: a szociális szövetkezeti forma állomás a közfoglalkoztatás és a nyílt munkaerőpiac között, ami, ha sikerül önfenntartóvá tenni, idővel komoly vállalkozássá is válhat. Polyák Teréz, a program szakmai koordinátora azt mondta, azért dolgoznak majd, hogy ne csak addig működjön a program, amíg finanszírozást kap, hanem képesek legyenek eltartani önmagukat.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Kiegyezés a székely–holland sörháborúban

Magyar politikai siker is a Csíki Sör Manufaktúra és a Heineken kiegyezése - állítják kormányzati informátoraink.

Bajban a taxisok réme

Lemondott az Uber elnöke, Jeff Jones, miután a cég háza táján egymást érték a botrányok.

Alternatív valóságok

Igencsak eltérő a NOB és a helyiek véleménye 
a tavalyi ötkarikás játékok hagyatékáról, de a rengeteg gond mellett van azért néhány sikersztori is.

Jönnek az automata áruházak

Egyre több, főként a fizikai világban aktív nagyáruház vezeti be a legkülönfélébb online és elektronikus eladásösztönző praktikákat.

top200