brusszel


Orgoványnak nem lesz követője?

Figyelő Online - Baka F. Zoltán
2014.07.30  07:00   
mail
nyomtatás
Előrehaladott állapotban van a takarékszövetkezetek átvilágítása, a szektor helyzete stabil az MNB szerint. A kakukktojás orgoványi intézet felszámolása közben elkezdődött.
Kicsi az esélye, hogy követői legyenek az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetnek, amelynek bedőlése miatt büntetőfeljelentések és felszámolási intézkedések történtek. A Magyar Nemzeti Bank szerint előrehaladott állapotban van a takarékszövetkezetek átvilágítása, és az eddigi jelzések megerősítették, hogy a szektor helyzete stabil. Hozzátették, hogy a takarékszövetkezeti integráció egyik legfontosabb célja az volt, hogy a jövőben a takarékszövetkezetek átvilágítása után elkerülhetők legyenek az ilyen helyzetek. Az orgoványi üggyel egyébként jelenleg a Nemzeti Nyomozó Iroda foglalkozik, miközben a felszámolást a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (korábbi nevén Hitelintézeti Felszámoló Nkft.) végzi, miután a feladatra kijelölt felügyeleti biztosok megállapították, hogy az intézmény vagyona nem fedezi a kötelezettségeit. Mindezzel párhuzamosan pedig az Országos Betétbiztosítási Alap múlt péntektől számított 20 munkanapon kártalanítja a betéteseket, akár 100 ezer eurós összeghatárig (ami jelenlegi árfolyamon mintegy 30 millió forint).

A jegybank július elején közölte, hogy visszavonta a takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét. Az intézmény nagyjából 28 ezres betétessel rendelkezett, betétállománya a június végi adatok szerint 62 milliárd forint volt. Bács-Kiskun megye egy régiójában volt aktív, piaci részesedése pedig a mérlegfőösszege alapján nem érte el a 3 ezreléket a hitelintézeti szektorban. A hatósági vizsgálatok alapján tehát nem nagy a valószínűsége annak, hogy bármelyik más takarékszövetkezet az orgoványiak sorsára jutna. Az idén májusban megjelent, legutóbbi pénzügyi stabilitási jelentés alapján egyébként nem a legszebb napjait éli a szektor. A szövetkezeti hitelintézetek adózás előtti eredménye ugyan pozitív, de a 2,8 milliárd forint jelentős visszaesést mutat. A legtöbbet a kamatbevételeken buktak, emiatt a kamatjövedelem 9 milliárd forinttal csökkent szektorszinten. Ennek az a magyarázata az MNB szerint, hogy a szektor intézményei hagyományosan jelentős olyan likvid eszközöket tartanak, amelyek hozama az elmúlt évben mérséklődött. A volument csökkentette, hogy tavaly több, korábban jelentősnek számító takarékszövetkezet is bankká alakult.

A szövetkezeti hitelintézeteknek ugyanakkor szektorszinten megfelelő a tőkeellátottsága, tavaly decemberi 18,1 százalékos tőkemegfelelési mutatója megfelelő a nemzeti bank szerint. Egyedi szinten azonban jelentős aszimmetria figyelhető meg a tőkeellátottságban, de ezt a kockázatot a jegybank szerint megszünteti az Integrációs Szervezet keresztgarancia rendszere. A szervezet tavaly 135,5 milliárd forint állami támogatást kapott, tehát alaposan kistafírungozták, tőkeereje jelentősen megerősödött. A magas tőkemegfelelési mutató egyik okaként az MNB a hitelek kicsi részarányát jelölte meg a takarékszövetkezetek mérlegének eszközoldalán, miközben az alacsony tőkeigényű állampapírok és bankközi kihelyezések aránya magas.

mail
nyomtatás
címkék: OrgoványTakrék

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.