brusszel


Zaj van babám!

Figyelő Online - Bucsky Péter
2014.08.03  13:00   
mail
nyomtatás
Nyáron egymást érik a szabadtéri koncertek, fesztiválok országszerte. A kedvelt rendezvényhelyszínek mellett lakók számára ez egyet jelent a zajjal és a tehetetlenséggel.
Évekig hangos volt a sajtó a Sziget Fesztiválra a hangzavar miatt panaszkodó lakóktól is. Míg korábban nyitott színpadokon játszottak a zenekarok, ma már este tizenegykor véget ér az utolsó koncert, és ez után már csak a hangszigetelést biztosító sátrakban lehet mulatni. A szervezők is folyamatosan mérik a zajterhelést, így ma már jóval kevesebb a lakossági panasz is. Kisebb települések esetében már nem ilyen egyszerű a helyzet. Az önkormányzatok örülnek, ha valaki fesztivált szervez és ezzel bevételt hoz, így az engedélyeket is egyszerűbben adják ki.

A környezeti zaj- és rezgésterhelési határértékekről szóló kormányrendelet szerint lakó- és üdülőövezetben tilos bizonyos mértéket meghaladó hangerőt alkalmazni, és ennek betartása a szervezők kötelessége. Kisebb fesztiválok, koncertek esetén a jegyző önállóan ad engedélyt - ha nagy a hangzavar, nem igazán esik más megítélés alá, mint ha a kertünk végében mulatoznánk. Ezer fő feletti eseményekhez külön engedélyt kell beszerezni, és ezeket már a rendőrségnek is ellenőrizni kell - tudtuk meg az ORFK-tól.

Amennyiben úgy látják szükségesnek, akár a helyszínen is felfüggeszthetik az eseményt - akár a zajterhelés miatt is. Tehát 10 óra után nem lehetne nagyon zajongani, ám 2009-ben bekerült egy módosítás, ami az éjszakai időszakot június 1 és szeptember 15 között este 10 helyett 11 órára tolta ki, legfeljebb nyolc napig tartó kulturális fesztiválok esetében. Ez a lehatárolás kísértetiesen egybeesik a Sziget paramétereivel.

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.