brusszel


Terrorizmus tőzsdehossz idején

Figyelő Online - Brückner Gergely
2014.08.03  17:00   
mail
nyomtatás
Enyhe, a külföldön is jegyzett orosz cégek hosszabb távú finanszírozását érintő amerikai szankciókat vezettek eddig csak be Oroszország, az orosz tőkepiac cégei ellen. Az európai nagyvállalatok is ellenzik a profitjukat nyirbáló büntetőakciókat, ám így is hiba lenne alulbecsülni a Moszkvára leselkedő recessziós fenyegetést.
Galád terrorista cselekedeteket magas tőzsdei indexek idején érdemes elkövetni. Erősen kiforgatva a tőkepiaci elemzők értékelését, így foglalható össze az a helyzetkép, amely szerint a magas tőzsdei indexek miatt olyan magasak az elvárások az európai nagyvállalatokkal szemben, hogy egy német autógyártó, vagy egy francia gépipari cég most nehezen engedhetné meg, hogy holmi orosz-ellenes szankciók veszélyeztessék a jövedelmezőségét.

Potenciális vesztesek
A Figyelő elemzése részletesen is foglalkozik a hatásokkal. A Financial Times összeállítását is figyelembe véve a nemzetközi cégek közül leginkább olajipari cégek lehetnek a szankciók legnagyobb nemzetközi vesztesei. Többek között a BP, a Royal Dutch Shell, az Exxon, az ENI és a Statoil rendelkezik kiterjedt orosz kapcsolatokkal. Vesztes lehet az Oroszországban és Ukrajnában is erős Raiffeisen Bank, a gépipari cégek közül a Siemens, a Thyssen, az Alstom, az autógyártók közül a Volkswagen, a Renault-Nissan. A fogyasztási cikk gyártók között kifejezetten erősek az orosz eladásai a Danone és a Carlsberg cégeknek, míg a luxusiparban a Prada és a Burberry az orosz piacvezető.


Az orosz cégek közül pedig az amerikai tiltólistára tett katonai-ipari vállalatok (Almaz-Antej, Kalasnyikov, Bazalt, Izsmas, Uralvagonzavod, Szozvezgyije), illetve néhány energetikai cég és bank is (a Novatek és a Rosznyefty mellett a Vnyesekonombank és a Gazpromban) a fő érintett. A várható orosz recesszió elsősorban az orosz bankszektort (Sberbank) és a fogyasztási cikkek közvetítőit (például a Magnit) sújtja.

További részletek a Figyelőben!

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.