brusszel


Csökkent a Total nyeresége

Figyelő Online
2014.07.30  11:18   
mail
nyomtatás
Nagyjából 12 százalékos visszaeséssel 3,15 milliárd dollárra csökkent a francia Total olajipari vállalat korrigált nyeresége 2014 második negyedévében 2013 második negyedévéhez képest.
A Total szerint idén rendkívül sok karbantartási munkálat pont a második negyedévre esett (Nigériában, Thaiföldön, az Északi-tenger térségében), a romló biztonsági helyzet miatt csökkent a kitermelés Líbiában, és nagyon alacsony volt a finomítói üzletág haszonkulcsa.

Patrick de La Chevardiere pénzügyi igazgató szerint a finomítói üzletágnál bizonyos időszakban veszteséges volt az egész szegmens. Néhány finomítónál csak a technikailag feltétlen szükséges szinten folyt a termelés.

A Total kőolaj és földgázkitermelése éves összevetésben 10 százalékkal csökkent 2014. április-júniusában és napi 2,05 millió hordóegyenérték lett. A pénzügyi igazgató szerint mélyponton van a kitermelés, az év második felében viszont növekedést várnak.

A cég számításait azonban meghiúsíthatják az ukrajnai beavatkozása miatt Oroszország ellen bevezetett gazdasági szankciók. Június végén a Total 18 százalékos részesedéssel rendelkezett az orosz Novatek gázipari vállalatban, de a nagy bizonytalanság miatt kéthete felhagytak a cég részvényeinek vásárlásával.

A Total úgy tervezte 2020-ra az Oroszország lesz kőolaj és földgázkitermelésének legfőbb forrása, de ez a célkitűzés veszélyben van.A Total bevétele még a mostani nehéz körülmények között is kicsit növekedni tudott. A második negyedévben 2 százalékos emelkedés után 62,56 milliárd dollár lett a bevétel.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Kiegyezés a székely–holland sörháborúban

Magyar politikai siker is a Csíki Sör Manufaktúra és a Heineken kiegyezése - állítják kormányzati informátoraink.

Bajban a taxisok réme

Lemondott az Uber elnöke, Jeff Jones, miután a cég háza táján egymást érték a botrányok.

Alternatív valóságok

Igencsak eltérő a NOB és a helyiek véleménye 
a tavalyi ötkarikás játékok hagyatékáról, de a rengeteg gond mellett van azért néhány sikersztori is.

Jönnek az automata áruházak

Egyre több, főként a fizikai világban aktív nagyáruház vezeti be a legkülönfélébb online és elektronikus eladásösztönző praktikákat.

top200