brusszel


Így tömte ki Andy Vajna zsebét milliárdokkal a kormány

Figyelő Online
2014.07.31  13:28   
mail
nyomtatás
Két felcsúti stadiont lehetne felhúzni abból az évi jó 7 milliárd forintból, amennyiről lemondott a kormány Andy Vajna javára.
Andy Vajna filmipari kormánybiztos szerencsés ember: a kaszinóbizniszben az elmúlt években minden, a kormányzat által befolyásolható tényező számára kedvezően alakult.

2012 ősze óta nyerőgép idehaza csak kaszinókban működhet, tavaly november óta pedig a kaszinók levonhatják koncessziós díjukat a játékadóból. Ez számításaink szerint kb. egymilliárd forintot hagy a Las Vegas Casinónál, azaz Vajna zsebében ez év végéig.

Saller az állami cégnek

Az új kaszinók kiosztásakor Vajna cége nyerte mind az öt budapesti koncessziót, az állami Szerencsejáték Zrt. hoppon maradt. Ezzel a magyar állam önként lemondott arról, hogy üzemeltetőként is részesüljön a kaszinók nyereségéből.

Pedig a köztulajdonú Szerencsejáték Zrt. üzemelteti az ország per pillanat három kaszinójának legnyereségesebbjét, a fővárosi Tropicanát. Mivel azonban a társaság egyetlen koncessziót sem nyert, és a Tropicanáé az év végén lejár, a hely valószínűleg Vajnához kerül.

Ezek után egy nyári törvénymódosítás áfamentessé tette a kaszinók koncessziós díját. Ez évente mintegy egymilliárdos megtakarítás Vajna számára, és ennyivel kevesebb bevétel a büdzsében.

Felcsútszor kettő

Mennyit keres majd Vajna a kaszinóin? A Las Vegas tavaly 1,7 milliárdos, a Tropicana közel 2,4 milliárdos adózott nyereséget termelt. Ezek mellé még nyithat további három fővárosi kaszinót. Ha konzervatívan úgy becsüljük, hogy az előbbiekhez az új helyek csak egyenként egymilliárdos profitot tesznek hozzá, akkor is 7 milliárdot meghaladó összeget kapunk.

Ennyi maradna az államnál, ha a kaszinókoncessziókat a Szerencsejáték Zrt. kapta volna meg, nem Vajna. Ez közel két felcsúti stadion (3,8 milliárdba került) évente.

A témáról részletesen olvashat a Figyelő hetilap július 31-én megjelent, idei 31. lapszámában.

mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Kiegyezés a székely–holland sörháborúban

Magyar politikai siker is a Csíki Sör Manufaktúra és a Heineken kiegyezése - állítják kormányzati informátoraink.

Bajban a taxisok réme

Lemondott az Uber elnöke, Jeff Jones, miután a cég háza táján egymást érték a botrányok.

Alternatív valóságok

Igencsak eltérő a NOB és a helyiek véleménye 
a tavalyi ötkarikás játékok hagyatékáról, de a rengeteg gond mellett van azért néhány sikersztori is.

Jönnek az automata áruházak

Egyre több, főként a fizikai világban aktív nagyáruház vezeti be a legkülönfélébb online és elektronikus eladásösztönző praktikákat.

top200