brusszel


Bombaüzlet vagy csődhullám?

Brazil foci-vb
Figyelő Online - Jandó Zoltán
2014.08.02  08:00   
mail
nyomtatás
Brazíliában még kérdéses a vb-rendezés haszna, a korábbi tapasztalatok alapján lehet bukás, és siker is egy nagy sportesemény.
Nem nyertük meg a világbajnoki trófeát, de ettől még Brazília a világbajnokság igazi győztese - nyilatkozta néhány nappal a brazil futballválogatott 7-1-es történelmi veresége, illetve a torna lezárása után Aloizio Mercadante elnöki kabinetfőnök. A politikus arról számolt be, hogy a várt 600 ezer turista helyett egymilliónál is többen látogattak az országba a vb alatt, amit a helyi kormányzat hatalmas sikerként kommunikált. Szakértők szerint azonban egy hasonló rendezvény tényleges sikere nem a torna négy hete alatt, hanem a következő években dől el, így Brazíliában egyelőre igencsak korai lenne végső mérleget vonni.

Lengyelország esetében például valószínűleg még mindig korai lenne megmondani, mennyit tudnak hosszabb távon profitálni a két évvel ezelőtti Eb-ből. Bár a felkészülés nagyot lökött a lengyel gazdaságon, az elmúlt két esztendőben már lassult a GDP növekedése. Egy ilyen esemény, illetve a hozzá kapcsolódó fejlesztések elhúzódó hatása ugyanis attól függ, hogy az új infrastruktúrát milyen mértékben sikerül a bővülés szolgálatába állítani. Ha úgy tetszik, a legfőbb kérdés az, hogy a korábbi külső gazdaságélénkítő intézkedéseket - az uniós pénzekből, illetve az államilag támogatott beruházásokat - sikerül-e internalizálni, az új infrastruktúrából lesz-e többletfogyasztás, illetve újabb, immár vállalkozások által finanszírozott fejlesztések. Ezt pedig előre igencsak nehéz megjósolni. Az ugyanakkor jól látszik, hogy a lengyelek esetében a helyi hatóságok, a nemzetközi szervezetek és az elemzők többsége is kifejezetten optimista.

További részletekért lapozza fel a Figyelő hetilap 2014/31. számát.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.