brusszel


Fenyegető kémek

Növekvő it-biztonsági kockázatok
Figyelő Online - Bucsky Péter
2014.08.01  18:20   
mail
nyomtatás
Energetikai vállalatok elleni komplex elektronikus támadásokat fedeztek fel. Egyesek szerint magas szintű orosz érdekek vezérelték a Dragonfly kibertámadást.
Nem csak a nemzetközi nagyvállatokat fenyegetik az elektronikus támadások, akad olyan magyar állami energetikai cég is, ahol sok milliárd forintos tenderkiírásokat kell megvédeni illetéktelenektől. Nem arról van szó, hogy külső támadás ellen ne lenne megfelelően védve a szervezet, hanem arról, hogy egy átlagos alkalmazott a belső folyamatok szabályozatlanságát kihasználva például pendrive-ra ment vagy kiküldi magának Gmail levélben az érzékeny adatokat. Erre a két egyszerű esetre sincs felkészülve a legtöbb nagyobb vállalat. A szakállas trükk még mindig igen hatékony, ráadásul az e-rosszfiúk ma már személyre szabottan késztik elő a támadásokat. Egy közelmúltban végzett felmérés válaszadóinak 70 százaléka vélekedett úgy, hogy vállalatánál nincs elég ember a biztonsági területen. Egy amerikai szakportál tudósítása szerint pedig nem kevesebb mint hatszázszorosára (!) nőtt az Egyesült Államokban két-három év alatt a vállalati IT-biztonsági vezetők (Chief Information Security Officer, CISO) iránti kereslet - egyre többen ismerik fel a veszélyeket és keresik a megfelelő szakembereket.

A Figyelő 2014.07.31-én megjelenő számában további érdekes kémprogramokat és védekezési stratégiákat mutatunk be.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.