brusszel


Heim Péter: tartósan alacsony kamattal 330 forint is lehet az euró

Figyelő Online - Lambert Gábor
2014.08.07  07:30   
mail
nyomtatás
Nem hiszek abban, hogy a bankot kitekerjük valakinek a kezéből olcsón, belenyomunk valamilyen állami üzletet, s akkor szépen lesz nyereség, nyilatkozta a Figyelőnek Heim Péter. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke szerint ha nem olyan bankáraink lesznek, akiknek kellő szakmai tudásuk és nemzetközi ismereteik vannak, hanem zárt világban gondolkodnak, akkor az ország versenyképtelen lesz. Szerinte a bankszektor akár 1700 milliárd forintos veszteséget is elszenvedhet a mostani bankmentő csomag és a szerződések várható forintosítása nyomán, bár várható, hogy az állam is beszáll valamennyivel a terhek elviselésébe.
A közgazdász szerint a tartósan alacsony kamatszint következtében a forinton nyomás lesz az elkövetkező időszakban, oda fog átterelődni a feszültség a nemzetközi piacokon. Akár 330 forintig is elszaladhat az árfolyam, pedig szerinte a 305 körüli euró-kurzus a gazdaság számára megfelelő szint. Heim Péter úgy gondolja, hogy az elkövetkező öt-hat évben növekedés várható Magyarországon, s ezt az időszakot ki kell használni arra, hogy a a fiatal értelmiséget - „mindegy, hogy konzervatív vagy liberális gondolkodásúak" - bevonják az ország építésébe, különben 2020 után újraindulhat az alacsony növekedés, magas adósság visszahúzó spirálja. „Én nem tartok attól, hogy itt diktatúra épül, attól nagyon messze vagyunk. Olyan országban élünk viszont, ahol a tudás még mindig nincs megbecsülve, s ha ezen nem tud ez az ország túllépni, akkor itt komoly gondok lesznek", nyilatkozta a Figyelőnek a Századvég Gazdaságkutató elnöke.

Az interjút teljes terjedelemben keresse a Figyelő hetilap 2014/32. számában.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.