brusszel


Helyezkedő hotelek

Figyelő Online - Devecsai János
2014.08.10  10:00   
mail
nyomtatás
Felpezsdült a nemzetközi szállodapiac, a nagy láncoknak sikerült maguk mögött hagyni a válságot. Nálunk ebből nem sokat érezni, leginkább csak az arab tőkéseknek köszönhetően van némi mozgás.
Ha igaz, hogy a szállodaipar a gazdaság hőmérője, akkor aggodalomra semmi ok. A nagy nemzetközi láncok számait elnézve legalábbis úgy tűnik, minden rendben: a Marriott részvényárfolyama az idén háromévnyi töretlen emelkedés után történelmi magasságba, 60 dollár fölé emelkedett. Alig pár hónappal azt követően, hogy a Hilton az iparágban rekordnak számító 2,35 milliárd dolláros tőzsdére lépést hajtott végre.

A jó eredmények túlmutatnak az európai és az amerikai gazdaság erősödésén: a nagy szállodaláncokat még a válságévek kényszerítették új területek meghódítására. Az arab térség mellett így az utóbbi időszakban a Távol-Kelet lett a szállodaipar egyik legforróbb témája. A hoteltulajdonosoknak ugyanis egy recessziós időszak kellett ahhoz, hogy ráébredjenek, Kína üzleti szempontból már nem csak a kimeríthetetlen olcsó munkaerő miatt érdekes. A helyiek egyik kedvenc elfoglaltsága saját országuk felfedezése, a belföldi turistáknak pedig évről évre vastagabb a pénztárcája.

Ennél azonban jóval meglepőbb lehet, hogy hamarosan Afrika is a láncok csataterévé válhat. „Szerintem ez a kontinens a következő nagy dobás" - jelentette ki Michael Wale, az egyik legnagyobb amerikai szállodalánc, a Starwood Hotels & Resorts EMEA régiós (Európa, Afrika, Közel-Kelet) vezére. A tervek ugyan jelenleg nem éppen bombasztikusak - a Marriott 22, a Carlson Rezidor 28, a Starwood 15, az Accor 30 új szálloda nyitását tervezi a szubszaharai térségben -, ám könnyen lehet, hogy ezek már a nagy piaci boom előtti pillanatok.

Részletek a Figyelő hetilap 2014/32. számában.

 

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: hotel

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.