brusszel


Új exportcikke lett Magyarországnak

Figyelő Online - Halaska Gábor
2014.08.09  13:00   
mail
nyomtatás
Egyre kelendőbbek a nagyra nőtt magyar startupok, modellt kínálva a korábbi életfázisban járó, gyors növekedésre képes vállalkozások számára.
Eseménydús volt eddig ez az év a méretesebb magyar technológiai cégek háza táján. Februárban a pénzintézeti szoftvereket fejlesztő IND Group nyitotta a sort, amikor a becslések szerint akár 80-100 millió dollárért (azaz több mint 18-20 milliárd forintért) felvásárolta a Misys nevű banki informatikával foglalkozó, londoni központú világcég.

Június 18-án az informatikai biztonság terén nemzetközi sikereket elérő Balabit jelentette be, hogy egy londoni központú tőkealap, a C5 Capital 8 millió dollárt (mintegy 1,85 milliárd forintot) fektet be a magyar szoftver- és hardverfejlesztő vállalkozásba, kisebbségi részesedésért cserébe.

A legfrissebb, július végi hír szerint a pesti orvosi egyetemről indult intelligens sebészkés, az iKnife vagy onkokés talált egy neves amerikai partnerre a Waters Corporation révén, amely tokkal-vonóval felvásárolta a MediMass Kft. 2008 óta folyó fejlesztését. Méghozzá több tízmillió dollárért, azaz legalább négy-öt milliárd forintért, de pontos árat nem közöltek.

Modellértékű

Miskolczy Csaba, a MyCo Incubation vezetője szerint itthon az utóbbi évtizedben felnőttek olyan informatikai startupok, amelyek nemzetközileg is az élbolyba kerülhetnek. Az IND, a BalaBit és az NNG saját erőből, hazai innovációs tudás révén, magyar bázison lett nemzetközileg is potens.

Miskolczy szerint példájuk éppen ezért ösztönző, hiszen - a Prezi-LogMeIn-Ustream hármassal szemben - ezeknél az alaptechnológia mellett az üzletfejlesztés és a működtetés is magyar tudásra épül. Ez modellértékű a feljövő startupok számára.

A témáról részletesen olvashat a Figyelő hetilap augusztus 7-én megjelent, idei 32. lapszámban.

mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Kiegyezés a székely–holland sörháborúban

Magyar politikai siker is a Csíki Sör Manufaktúra és a Heineken kiegyezése - állítják kormányzati informátoraink.

Bajban a taxisok réme

Lemondott az Uber elnöke, Jeff Jones, miután a cég háza táján egymást érték a botrányok.

Alternatív valóságok

Igencsak eltérő a NOB és a helyiek véleménye 
a tavalyi ötkarikás játékok hagyatékáról, de a rengeteg gond mellett van azért néhány sikersztori is.

Jönnek az automata áruházak

Egyre több, főként a fizikai világban aktív nagyáruház vezeti be a legkülönfélébb online és elektronikus eladásösztönző praktikákat.

top200