brusszel


Emelkedtek az árak a nemesfémpiacon

Figyelő Online
2014.08.08  14:11   
mail
nyomtatás
A hét második felében megnövekedett geopolitikai kockázatok miatt péntekre emelkedtek az árak a nemzetközi nemesfémpiacon, és az arany spotárfolyama háromhetes csúcsra jutott.
Péntek délelőtt az arany unciánkénti spotárfolyama 0,3 százalékos növekedés után 1317 dollár volt. Az unciánkénti 1300 dollár fölötti szint tartós lehet, mert Barack Obama amerikai elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok kész légicsapásokat végrehajtani Irakban az ottani amerikai állampolgárok életének védelmében. David Govett, a Marex Spectron brókercég nemesfémpiaci szakértője szerint csütörtökön Ukrajnában a kormányellenes lázadók lelőttek egy ukrán vadászrepülőt és ez beindította az arany drágulását.

Éjszaka következett Barack Obama bejelentése, majd pénteken véget ért az ideiglenes tűzszünet a Gázai övezetben. Összességében ez a tökéletes viharos környezet kedvez az aranyárnak - vonta le a következtetés David Govett, arra utalva, hogy az aranyat sok befektető kívánatos vésztartaléknak tartja a gazdasági és politikai szempontból zavaros időkben. Joni Teves, a UBS nemesfémpiaci elemzője azonban másként látja a helyzetet. Szerinte az árnövekedés mértéke csak mérsékelt volt, továbbra is kétséges, hogy tartós lehet-e a drágulás az aranypiacon.

Joni Teves emlékeztetett rá, hogy a geopolitikai kockázatok korábban is emelték az arany árát, de mindig csak ideiglenesen. Az eddigi számtalan csalódás után szerinte nehéz izgalomba jönni, különösen, ha figyelembe veszi, hogy az árnövekedés mögött a tényleges kereskedési volumen alacsony volt. Péntek délelőtt az arany mellett a többi nemesfém is drágult. Az ezüst unciánkénti árfolyama 0,8 százalékkal 20,095 dollárra, a platináé 0,1 százalékkal 1475,4 dollárra, a palládium 0,8 százalékkal 860,10 dollárra nőtt.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.