brusszel


Nem csökkent a kőolaj-kitermelés Kurdisztánban

Figyelő Online
2014.08.10  11:32   frissítve: 2014.08.10 11:18
mail
nyomtatás
Zavartalanul folyik a kőolaj-kitermelés az észak-iraki Kurdisztánban, a munkát egyelőre nem hátráltatja a szunnita lázadók előrenyomulása - közölte az autonóm terület kormánya a hét végén
Néhány külföldi olajtársaság megkezdte munkatársainak evakuálását, és felfüggesztette a kitermelést néhány mezőn azután, hogy az amerikai haderő légicsapásokat mért a magát Iszlám Államnak nevező szervezet állásaira, hogy megállítsa az iszlamista fegyveresek előrenyomulását a terület székhelye, Erbíl felé.

"Az ellenség nem tudott megtámadni olajipari létesítményeket. A kőolaj-kitermelés továbbra is zavartalan a térségben, és folytatódik a szállítás belföldre és külföldre egyaránt" - közölte a kurdisztáni regionális kormány természeti erőforrásokért felelős minisztériuma.A biztonsági helyzet sokat romlott Észak-Irak többségében kurdok lakta vidékén azután, hogy az Iszlám Állam fegyveresei betörtek oda.

Az amerikai Chevron csütörtökön, a brit-török Genel olajvállalat pénteken közölte, hogy kivonja azokat a munkatársait a térségből, akiknek a jelenlétét átmenetileg nélkülözni tudja. Két kisebb olajtársaság, a londoni központú Afren PLC és a kanadai Oryx Petroleum pénteken bejelentette, felfüggesztik a kitermelés egy részét iraki Kurdisztánban.

A kurd vezetés figyelmeztette a külföldi vállalatokat, hogy csak azután döntsenek bármilyen intézkedésről, hogy egyeztettek a természeti erőforrásokért felelős minisztériummal.
MTI
mail
nyomtatás
címkék: Irakkőolaj

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.