brusszel


Érkeznek a spekulánsok!

Róna Péter-interjú
Figyelő Online - Baka F. Zoltán
2014.08.14  07:00   
mail
nyomtatás
Róna Péter szerint alacsonyabb lehet a devizahiteles rendezés számlája, mint amivel az MNB kalkulál. A jegybanki 900 milliárd forinthoz képest a közgazdász 550-750 milliárdra taksálja az árfolyamrés és az egyoldalú szerződésmódosítás törvényi rendezésének banki forrásigényét. A különbség abban rejlik, hogy Róna nem számolt kamatos kamattal, illetve az elő-tőketörlesztéssel, mert - mint mondja - erre vonatkozóan semmilyen előírást nem tartalmaz az elfogadott törvény.
A közgazdász a lapunknak adott interjúban kifejtette, hogy spekuláns hullámtól tart. A jegybank monetáris tanácsa szerinte túl alacsony szinten állt meg a kamatcsökkentési sorozat végén, ő a 2,1 százalék helyett már 2,5 százalékon megállt volna. Attól tart, hogy mivel túl olcsóvá vált a forint elleni spekuláció, ezt a lehetőséget sokan ki fogják használni, mert a devizahitelek év végére ígért forintosítása előre kalkulálhatóan forintgyengüléshez fog vezetni. Vagyis biztos jó üzletet üthetnek nyélbe a spekulánsok.

A közgazdásznak megoldási javaslata is van a devizahitelek kivezetésére, hogy az ne igényeljen túl nagy áldozatot a bankoktól. Szerinte a bankoknak alkut kellene kötniük a kormánnyal, s a különadóból kellene leírni a csomag árát. A kormánynak ezt tudomásul kellene venni, mert a különadó - állítja Róna - egy jogtalanul kivetett sarc.

 

További részletek a Figyelő hetilap 2014/33. számában.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.