brusszel


Enyhült a recesszió Görögországban

Figyelő Online
2014.08.13  13:59   
mail
nyomtatás
A második negyedévben éves szinten 0,2 százalékkal csökkent Görögország hazai összterméke (GDP), 2008 vége óta a legalacsonyabb ütemben - közölte szerdán a görög pénzügyminisztérium.
Az elemzők nagyobb, 0,4 százalékos csökkenésre számítottak. A görög viszonylatban kedvező adat megerősíti azokat a várakozásokat, hogy a görög gazdaság hat évi folyamatos hanyatlás után maga mögött hagyja a recessziót. Az athéni kormány és Görögország nemzetközi hitelezői azt prognosztizálják, hogy a GDP az idén már 0,6 százalékkal bővül.A gazdasági visszaesés üteme tavaly óta folyamatosan csökken.

A múlt év első negyedében még 6 százalékkal zsugorodott a GDP, az utolsó negyedben már csak 2,3 százalékkal, 2013 egészében pedig 3,9 százalékkal.A jórészt az EU, az IMF, és az Európai Központi Bank pénzügyi mentőcsomagja fejében megkövetelt megszorító intézkedések következtében a görög hazai össztermék 2008 óta összesen negyedével csökkent. Ennek fő oka az volt, hogy a rekordszintre emelkedő munkanélküliség és a bérek és nyugdíjak megnyirbálása miatt 26 százalékkal zuhant a háztartások fogyasztása, amit a beruházások hasonló mértékű csökkenése kísért. 2014 első negyedében azonban már megindult, és a második negyedévben is folytatódott a személyi fogyasztás növekedése.

A vártnál kedvezőbben alakult a központi költségvetés helyzete is. Az első hét hónapban az elsődleges egyenleg, amely nem tartalmazza az adósságszolgálatra fordított kiadásokat, 2,3 milliárd eurós aktívumot mutatott a csupán 800 millió eurós előirányzattal szemben.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.