brusszel


30 éve nem látott ilyet a lengyel lakosság

Figyelő Online
2014.08.13  17:32   
mail
nyomtatás
Negatív tartományba, 0,2 százalékos mínuszba került a fogyasztói árindex éves összehasonlításban júliusban Lengyelországban, 32 év után először - közölte a lengyel statisztikai hivatal.
A szakértők szintén 0,2 százalékos éves árcsökkenést vártak júliusra. Júniusban éves szinten 0,3 százalékos inflációt mértek Lengyelországban. Az előző hónaphoz képest júliusban 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak, ami szintén megfelelt az elemzői várakozásoknak.

A júliusi negatív fogyasztói árindex oka elsősorban az orosz importtilalom miatti élelmiszer-túlkínálat, ami levitte az árakat. Rövid távon további árcsökkenésre számítanak az elemzők, azonban az éves fogyasztói árindexet pozitív tartományba, valamennyivel nulla fölé várják. Amennyiben az orosz importtilalom továbbra is érzékelteti hatását, a jövő évi infláció a várakozásnál jóval alacsonyabb lehet, ami az alapkamat további csökkentésének kedvez - vélik elemzők, megjegyezve azonban, hogy a szeptemberben esedékes kamatdöntésnél nagy súllyal esnek majd latba az elkövetkező hetekben esedékes makroadatok is.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.