brusszel


Elkezdődött az új szekszárdi ivóvízbázis kiépítése

Figyelő Online
2014.08.19  09:41   
mail
nyomtatás
A héten elkezdődött az új szekszárdi ivóvízbázis kiépítése, amely összesen 6,5 milliárd forintos európai uniós projekt keretében 2015 tavaszára készül el - közölte a projektben közreműködő Szekszárdi Turisztikai Nonprofit Kft. az MTI-vel.
A munka a Szekszárd melletti Bogyiszlón épülő vízműtelep munkaterületének átadásával indult el. A projekt további szakaszában Fadd-Dombori területén nyolc parti szűrésű kutat fúrnak, az ivóvíz pedig 17 kilométer hosszú távvezetéken jut majd el a tolnai megyeszékhely fogyasztóihoz.

A beruházáshoz nettó 3,9 milliárd forint európai uniós támogatást nyert el a szekszárdi önkormányzat; a bruttó 6,5 milliárd forintos összköltségből megvalósuló projekt kivitelezési értéke 3,8 milliárd forint - mondta az MTI-nek Ács Rezső (Fidesz-KDNP), Szekszárd alpolgármestere. Az új vízbázist a Duna Aszfalt Kft. 2015. május 18-ára építi ki, a létesítményeket három hónapos próbaüzem után használhatják ivóvízellátásra - tette hozzá.

A beruházásra azért van szükség, mert a jelenlegi, Sió-parti víznyerő helyett becslések szerint öt év alatt elérheti a már lezárt, lőtéri vízbázis területén 1993-ban feltárt diklóretilén-szennyezés.

A káros anyag a korábban ott működött ipari üzemek tevékenysége következtében kerülhetett a talajba. A Sió-parti kutakat úgy védik, hogy tíz kút szívóhatást gyakorol a szennyezett talajra, így a szekszárdi ivóvízbe nem kerülhet a vegyi anyag.

A védekezést a Szekszárdi Víz- és Csatornamű Kft. folytatja, a kármentesítési rendszer működtetésének költsége - a cég korábban közölt adata szerint - 2013. szeptember 1. és 2015. június 30. között nettó 79 millió forint lesz.Az új vízbázis műszaki élettartama ötven év, felújításokkal azonban ennél hosszabb időre biztosíthat egészséges ivóvizet Szekszárdnak.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.