brusszel


Egymillió hordó olajat vittek el Irakból

Figyelő Online
2014.08.19  14:54   
mail
nyomtatás
A Lukoil orosz olajvállalat egymillió hordó nyersolajat szállított el tankerrel Irakból kedden.
Az olajat a dél-iraki Baszra városából a szicíliai Augusztába szállították, ahol a Lukoil finomítójában dolgozzák fel. Oroszország második legnagyobb olajkonszernje az iraki szállítmánnyal pótolni szeretné a más területeken, elsősorban a nyugat-szibériai olajmezőkön visszaeső kitermelést.

A dél-iraki West-Kurna-2 nevű, világ legnagyobb olajmezői között számon tartott lelőhelyben 75 százalékos részesedése van a Lukoilnak. A mező becsült készlete mintegy 13 milliárd hordó, napi maximális kitermelési kapacitását 1,2 millió hordóra teszik.

A Lukoil 2020-ig a külföldi kitermelés részesedését a vállalat teljes szénhidrogén termelésében 17 százalékra akarja növelni a jelenlegi 6 százalékról. A konszern három hete közölte, hogy a West-Kurna-2 mező kitermelése napi 280 ezer hordóra nőtt a márciusi 120 ezerről, amikor megkezdték a kereskedelmi termelést.Irak északi régióiban az Iszlám Állam szélsőséges szunnita szervezet június óta folytat harcokat.

A déli országrészben található mezőkön azonban a Lukoil szóvivője szerint a helyzet "stabil és összességében kiszámítható".
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.