brusszel


Orosz embargó - A medve bőrére

Figyelő Online - The Economist Newspaper Limited
2014.08.24  15:00   
mail
nyomtatás
A Moszkva által elrendelt élelmiszer behozatali korlátozás Putyinra üthet vissza. A Kelet-Ukrajnába küldött segélyszállítmány viszont az orosz elnök számára hozhat kedvező fordulatot.
Hamarosan új fogás tűnhet fel a moszkvai éttermekben. A belorusz fekete kagyló. Így szól az új, ám a pártállami időket idéző orosz vicc, amely azt követően kezdett el az orosz fővárosban terjedni, hogy Oroszország élelmiszerimport tilalmat vezetett be az ellene kereskedelmi korlátozásokat életbe léptető államokkal szemben. Az Amerikából és Európából érkező tengeri termékek így tilalom alá esnek, viszont az oroszokkal vámunióban lévő Fehéroroszországból jöhet minden. Más kérdés, hogy Fehéroroszországnak nincs tengere, így kagylója se. A vicc mögött lévő gondolat szerint számos olyan termék lesz, amelyre nagy a kereslet az oroszoknál, de az import tilalom miatt hiánycikk lesz a piacon. Így ismét elterjedhet a szovjet időkre jellemző feketézés és a csempészet.

Márciusban, amikor az Egyesült Államok és az EU még csak korlátozott szankciókat rendelt el Moszkva ellen, a hivatalos orosz válasz még a puszta elutasítás volt. Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter azt közölte, hogy országa nem fog „hisztérikusan" reagálni a korlátozásokra. A múlt hónapban életbe léptetett újabb nyugati intézkedések azonban már válaszlépésre kényszerítették Moszkvát.

AZ EMBER ÉS AZ ÁLLAT

Az orosz termékek közül csak kevés van, ami fontos a Nyugat számára. Azok viszont nagyon fontosak. Ilyen például az olaj és a gáz. Ám ha ezekre kiviteli korlátozásokat rendelnének el, akkor az romba döntené az orosz költségvetést és a vállalati szektor meghatározó részét is. Ugyanakkor az orosz piac fontos felvevője például a lengyel almának és a norvég halnak. Az importkorlátozás körülbelül 9 milliárd dollár értékű kereskedelmet érint.

Putyin lépése ugyan rosszul érint néhány európai farmert, viszont még rosszabbul érinti a hazai piacot. Oroszország ugyanis élelmiszer felhasználásának 40 százalékát importból szerzi be. Áremelkedésre lehet számítani, s nem csupán a drága moszkvai éttermekben. Az áruházak üres polcainak lélektani hatása is lesz, a szovjet idők áruhiányát idézi majd meg az arra még élénken emlékező emberekben. Ha csak időleges is lesz, akkor is, hiszen előbb-utóbb találnak más beszerzési forrást. Még a jelenlegi vezetést kiszolgáló elit is lázadozik. „Az embert az állattól az választja el, hogy joga van ételét és ruháját megválasztani" - kommentálta a helyzetet Vlagyimir Szolovjov, egy Kreml-barát hírmagyarázó a napokban.

Részletekért lapozza fel a Figyelő hetilap 2014/34. számát.

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: orosz embargó

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.