brusszel


Fehéroroszország ismét importál élő marhát az EU-ból

Figyelő Online
2014.08.20  18:12   
mail
nyomtatás
Fehéroroszország feloldotta az élőmarha-behozatali tilalmát az Európai Unióból.
A döntést bejelentve a fehérorosz mezőgazdasági minisztérium állategészségügyi felügyeletének főnöke, Jurij Pivovarcsuk azt is elmondta szerdán, hogy az import felújításának "semmi köze" a nyugati élelmiszerekre meghirdetett orosz embargóhoz, pontosabban ahhoz, hogy annak nyomán Fehéroroszország jócskán növelheti mezőgazdasági kivitelét Oroszországba.Korábbi hivatalos nyilatkozatok szerint Fehéroroszország 15-40 százalék közötti növekedésre számít a közeljövőben oroszországi élelmiszerexportjában.

Az év első öt hónapjában Fehéroroszország 1,35 milliárd dollár értékben exportált húst és húsipari termékeket Oroszországba.Moszkvában már korábban közölték, hogy a Fehéroroszországból és Kazahsztánból származó importban lehet nyugati nyersanyagból feldolgozott élelmiszer is, mert korlátozni szeretnék az élelmiszerárak emelkedését.

A fehérorosz főállatorvos elmondta, hogy a 2012 óta általuk alkalmazott tilalom oka a Schmallenberg-vírus volt, amely 2011 óta több EU-országban is megfertőzött szarvasmarhákat és juhokat. Most azonban az Állategészségügyi Világszervezet értesítéséből arra a következtetésre jutottak, hogy a vírus már nem fenyegeti az állatokat - mondta Pivovarcsuk.

A nyugati szankciókra válaszul Oroszország augusztus 7-én egy évre megtiltotta a hús, a hal, a tejtermékek, a zöldség és a gyümölcs importját az EU-ból, Norvégiából, az Egyesült Államokból, Kanadából és Ausztráliából. Az érintett országokból Oroszország tavaly 17,2 milliárd dollárért vásárolt élelmiszert, és ebből 9,2 milliárd dollár volt a most betiltott termékek értéke az ENSZ és a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) adatai szerint.

A Scmallenberg-vírust a kéknyelv megbetegedést okozó vírushoz hasonlóan törpeszúnyogok terjesztik, kérődzőkben okoz lázzal, termeléscsökkenéssel járó tüneteket, illetve torz, életképtelen magzatokat. Az új vírus, amely ellen egyelőre még nincs vakcina, leginkább a Távol-Keleten, Ausztráliában és Afrikában már régóta ismert vírustörzsekkel mutat rokon vonásokat, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ismertetője szerint.

Magyarországon a vírus eddig nem jelent meg, Európában Németországban, Hollandiában, Belgiumban, Franciaországban, Luxemburgban, Olaszországban, Spanyolországban, Nagy-Britanniában, Írországban, Svájcban, Finnországban, Dániában, Svédországban, Norvégiában, Ausztriában, Lengyelországban és Észtországban fordult elő.Nevét a németországi, északrajna-vesztfáliai Schmallenberg kisvárosról kapta, ahol a vírust első ízben különítették el 2011. novemberben.

A 2011. decemberben elvégzett EU-szintű kockázatelemzés szerint nem valószínű, hogy az emberi egészségre ártalmas lenne.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.