brusszel


Varga:árgus szemekkel figyeljük az oroszokat

Figyelő Online
2014.08.21  09:31   
mail
nyomtatás
Az orosz embargós intézkedéseket folyamatosan figyelni kell annak érdekében, hogy a magyar gazdaságot érintő veszteségeket ki lehessen védeni, erről a nemzetgazdasági miniszter beszélt reggel a Kossuth rádió 180 perc című műsorában.
"Árgus szemekkel figyeljük, Oroszország mely iparágakra, mely termékkörre jelent be szankciót" - mondta Varga Mihály. A miniszter kifejtette, hogy az Oroszországba irányuló teljes magyar termék-export 2,5 milliárd euró körül van. Nem mindegy tehát, hogy az embargós intézkedések hogyan érintik a magyar gazdaságot - tette hozzá. Ugyanakkor úgy vélte, hogy a gazdaság lendülete viszi előre a vállalatokat, így drámai visszaeséstől egyelőre nem kell tartani.Elmondta, hogy az eddig bejelentett intézkedések alapvetően mezőgazdasági jellegűek volt.

Magyarország kitettsége ezen a területen kisebb mértékű, mint például a görögöké, vagy a lengyeleké, de így is naponta mintegy 70 millió forintnyi a kár, amit a magyar mezőgazdaság a ki nem szállított termékek miatt elszenved. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a közúti járművekre és esetleg a gyógyszerekre vonatkozó újabb szankció is érintheti a magyar gazdaságot. Egyrészt Magyarország mintegy 70 milliárd forint értékben szállít járműveket Oroszországnak, másrészt mivel alapvetően német autógyárak működnek nálunk, akár a német gazdaságra gyakorolt hatásán keresztül is érintheti a magyar gazdaságot egy ilyen intézkedés - mondta.

A devizahitelek forintosítására, illetve kivezetésére vonatkozó kérdésre a miniszter úgy válaszolt, hogy szeptember folyamán kell majd kialakítani az elszámolás kereteit. Ennek során meg fogják vizsgálni azt is, hogy az autóhiteleknél is felmerült-e a tisztességtelen eljárás, mivel ezekre a hitelekre nem vonatkozik a Kúria döntése.Ezt azzal kapcsolatban mondta a miniszter, hogy Lázár János a Blikknek úgy nyilatkozott csütörtökön, hogy a Kúria kimondta, a bankok szerződései tisztességtelenek, így az autóhiteleseket éppen úgy meg kell menteni, mint az ingatlanhiteleseket. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta: a kormány szándékában áll a devizahiteleseket mentő újabb ütem megvalósítása is, a forintosítás.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.