brusszel


Brutális privatizáció - 584 vállalatból 502-t eladnak

Figyelő Online
2014.08.21  15:06   
mail
nyomtatás
Szerbia Privatizációs Ügynöksége nyilvános pályázatot írt ki a megmaradó 584 állami vállalat közül 502 eladására.
Van rá esély, hogy csak keveset kell közülük privatizálni, mondta Ivan Nikolic közgazdász a Szerbia Nemzetközi Rádiónak, ugyanakkor aggodalmát fejezte ki, hogy e vállalatok dolgozóinak kétharmada elveszíti munkáját.

Azt, hogy mely társaságoknak lesz alkalma folytani működését, szeptember közepére derül ki. Azok, amelyek nem vonzanak befektetőt szeptember 15 -ig, csődeljárás alá kerülnek. A privatizáció célja, hogy a befektetők segítségével megoldják a foglalkoztatási problémákat, mondta Nikolic, hozzátéve, hogy a változás mintegy százezer alkalmazottat érint. A társaságok harmada találhat olyan stratégiai partnert, aki a dolgozók jelentős részét meg tudja tartani és részben újjáépíti a társaság tevékenységét.

Ha a kormány ezúttal rászánja magát hogy belevágjon az újjászervezésre szoruló társaságok problémájának megoldásba, lehetséges, hogy akár az alkalmazottak kétharmada munkanélkülivé válik.

Az érintettek számára természetesen előkészítenek szociális programokat. Hasznos lenne mindenekelőtt azt is végigondolni, hogyan tudnának saját vállalkozást indítani. Ez nagyon nehéz lesz, mivel az korábbi privatizációs folyamatok azt bizonyították, hogy az ilyenkor munkanélkülivé váló alkalmazottak alig képesek kezdeményezésekre, és sorsuk bizonytalanná válik, zárta mondanivalóját Ivan Nikolic közgazdász.

Az eladásra kínált 502 társaság közül 63 ipari, 18 mezőgazdasági jellegű, 21 egészségügyi-és szociális gondozással foglalkozik, 12 az építőiparban dolgozik, 12 pedig pénzügyi szolgáltatásokat nyújt.

Annak érdekében, hogy a befektetők vonzónak tartsák ezeket a társaságokat, a kormány hajladó állami adósságaik leírására, ami körülbell 2,4 milliárd eurót tesz ki.

Korábbi szakértői becslés szerint várható, hogy a 160, átszervezés alatt álló társaság harmada talál majd stratégiai partnert, egy harmaduk önállóan folytatja tevékenységét, egy harmaduk pedig csőd vagy felszámolás alá kerül. A legégetőbb probléma, hogy a legtöbb veszteséget előállító cégek éves szinten több, mint 750 millió euró terhet jelentenek az állam számára. Ezt a múltbeli terhet a Világbank 250 millió dolláros hitelének felhasználásával kívánják kezelni, amelyet a munkanélküliség problémájának orvoslására fordítanak.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.