brusszel


Több hazai makroadat és kamatdöntő ülés is lesz a jövő héten

Figyelő Online
2014.08.24  12:38   
mail
nyomtatás
Több makrogazdasági adatot is közöl a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a jövő héten, egyebek közt a beruházások második negyedévi alakulásáról és a munkanélküliségről. Emellett a monetáris tanács kamatdöntő ülése kerülhet a befektetők figyelmének fókuszába.
Kedden először tart kamatdöntő ülést a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa azután, hogy az egy hónappal ezelőtti ülést követően bejelentette: véget ért a kétéves kamatcsökkentési ciklus. Júliusban a jegybank az elemzők által várt 10 helyett 20 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, amely így újabb történelmi mélypontra, 2,10 százalékra csökkent.

A döntést követően Matolcsy György jegybankelnök közölte, hogy az MNB "tartós tartásra", vagyis arra rendezkedik be, hogy a jegybanki alapkamat 2015 végéig ezen a szinten marad.Szerdán a május-júliusi időszak foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adatait ismerteti a KSH. Az egy hónappal korábbi időszakban - április-júniusban - 8,0 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, 2,3 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban, a munkanélküliek száma egy év alatt 91 ezerrel, 359 ezerre csökkent.

A foglalkoztatottak létszáma ugyanakkor 190 ezerrel, azaz 4,8 százalékkal nőtt 4 millió 122 ezerre. Elemzők szerint már nem csak a közmunkaprogramok "húzzák" a foglalkoztatási adatokat, a gazdaság élénkülésével együtt fokozatosan javulnak a munkaerő-piaci folyamatok. Szintén szerdán közli a KSH a kiskereskedelmi termékforgalom júniusi adataira vonatkozó második becslését. A hónap elején kiadott első becslés szerint a kiskereskedelmi forgalom éves növekedése júniusban 3,8 százalékra lassult a májusi 4,9, és az áprilisi 9 százalékos bővülés után.

Csütörtökön az ipari termelői árak júliusi alakulását teszi közzé a statisztikai hivatal. Júniusban háromhavi csökkenés után 0,8 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak májushoz képest, míg az előző év azonos időszakával összehasonlítva 0,6 százalékkal csökkentek.Pénteken a beruházások második negyedéves adatai jelennek meg. Az első negyedévben folytatódott a beruházások negyedik negyedéve tartó növekedése, és az állami szektor mellett már a magángazdaságban is látszott a növekedés megindulása.

A beruházások volumene január-márciusban 22,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a tavalyi negyedik negyedévhez képest pedig 0,5 százalékkal nőttek a beruházások.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.