brusszel


Húst hússal - fenntarthatatlan a termelés

Figyelő Online - Sárvári Balázs
2014.08.25  17:59   
mail
nyomtatás
A fejlődő országok egyre növekvő középosztálya a jövedelmi felzárkózással párhozamosan étrendjét is megváltoztatja, ami újrarendezi a hús és a tejtermékek globális piacát - olvasható a Project Syndicate-en megjelent iparági elemzésben.
Az igény kielégítéséhez a világ mezőgazdasági vállalatainak robbantaniuk kell a termelésben, ugyanis azt 300 millió tonnáról 480-ra kell feltornázniuk 2050-re. Ez várhatóan az értéklánc (takarmányozás, termelés, feldolgozás, értékesítés) minden pontján átalakulást hoz majd, ami társadalmi feszültségekkel és környezeti kockázatokkal is jár majd.

Az üzemi jellegű állattartás jelentősen hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához és nem csupán a kérődző állatok emésztése révén. Az állati trágya, valamint a műtrágya és a peszticidek nagymértékű nitrogénoxidot termelnek.

A földfelhasználás, az erdőirtások és a takarmányozás terén mindenképpen reformra szorul a jelenlegi eljárás. Napjainkban a mezőgazdaági művelés alá vont területek harmadán a termelés célja az állatok ellátása - ezen belül megközelítőleg 70 százalékon csupán legeltetés zajlik.

A világnak olyan húsfogyasztási és húsipari modellre van szüksége, ami megfelel a globálisan bővülő középosztály mennyiségi igényeinek, valamint megfelel a környezeti célkitűzéseknek és a szociális és etikai szempontoknak.

Az állattenyésztők, kistermelők és független farmerek képtelenek versenyezni az alacsony fogyasztói árakkal, amelyek valójában még az iparág okozta környezeti és egészségi károk kezelésére sem elegendőek. Ehhez képest a munkások számára a nagyipari állattartás sem kecsegtet lényegi előrelépéssel, hiszen nagyon alacsony minőségű egészségügyi és biztonsági standardokkal dolgoznak.

A lehetséges változtatások irányával kapcsolatban a szerzők két fő kiegészítési javaslatot tesznek az EU Közös Agrárpolitikája (CAP) számára:

1) Meg kellene tiltaniuk a módosított génállományú takarmányok importját és elő kellene írniuk minden farmer számára, hogy a felhasznált takarmány minimum felét saját maguk állítsák elő. Az ide vonatkozó szabályok egyértelmű lefektetése megszüntetné a nemzetközi egyensúlytalanságokat a tápanyag felhasználás terén és csökkentené az olyan biotechnológiai multinacionális cégek erőfölényes helyzetét, mint a Monsanto.
2) A takarmányozáshoz kapcsolódó, szükségtelen antibiotikum-használat betiltásával elérhetnék, hogy a farmerek a betegségeknek megfelelően kezeljék állataikat, egyedi esetekként tekintve rájuk és pontosan az orvosi javaslatokat követve.

Christine Chemnitz a Heinrich Böll Alapítvány Nemzetközi Agrárpolitikai részlegének vezetője.

Shefali Sharma a Mezőgazdasági és Kereskedelempolitikai Intézet Mezőgazdasági termékek és Globalizáció műhelyének igazgatója.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200