brusszel


Komáromy Gábor-ösztöndíj kezdő újságíróknak

Figyelő Online
2014.08.26  11:43   
mail
nyomtatás
A Cook Communications és a Mathias Corvinus Collegium (MCC) ösztöndíjat hirdet Komáromy Gábor emlékére, a 2014/2015-es tanévre.
A Komáromy Gábor-ösztöndíjat 2010-ben alapította a Cook Communications és az MCC, ezzel ösztönözve a média kritikus megközelítését, és segítve a gyakorlatorientált újságíróképzést. A pályázat nyitott minden nappali tagozatos egyetemi vagy főiskolai hallgató számára, képzési területtől függetlenül. Az ösztöndíj keretében felajánlott pénzügyi támogatás összesen 1200 euró, amelyből 300 euróhoz jut az MCC Komáromy Gábor Média Könyvtár, könyvek és folyóiratok beszerzése céljából.

A nyertes pályázó 900 euró ösztöndíjban részesül, munkájához mentori segítséget kap egy tapasztalt, nemzetközi közegben jártas újságírótól, valamint felvételt nyer az MCC média/kommunikáció szakirányára.

A 2014-es Komáromy Gábor-ösztöndíjat annak a pályázónak ítéli oda a bizottság, aki véleményük szerint a legvonzóbb projekttervet nyújtja be. A témakörtől függetlenül (legyen az politika, business, sport, gazdaság, kultúra, tudomány, stb.) a pályázatnak választ kell adnia arra, hogy miért éppen az adott témát szeretné feldolgozni a pályázó, miért tartja azt fontosnak és aktuálisnak, és miért fogja a történet az olvasókat is érdekelni.

A sikeres pályázónak egy minimum háromrészes cikksorozatot kell elkészítenie megadott határidőre, magyar és angol nyelven, amely a magyar és nemzetközi médiában publikálható.

Az ösztöndíjra olyan pályázók jelentkezését várják, akik valamely felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatói, illetve kiváló angoltudással rendelkeznek.

A pályázathoz angol és magyar nyelven kell benyújtani a pályázó motivációs levelét, önéletrajzát és a tervezett projekt rövid szinopszisát. A szinopszis tartalmazza:

- A projekt ismertetését
- A pályázó által tárgyalandó legfontosabb kérdéseket
- A tervezett információforrásokat
- A munka során esetlegesen felmerülő nehézségeket

A pályázatokat a j.cook@cook-comm.com és a GK2014@mcc.hu email címre kell elküldeni.

A pályázatok benyújtásának határideje: 2014. október 5.

A beérkezett pályamunkák alapján kiválasztott pályázók októberben szóbeli interjún vesznek részt, amelyen a bírálóbizottság előtt részletesen kell bemutatniuk a projekttervüket. További információk a jelentkezésről az ösztöndíj honlapján találhatók.

A Komáromy Gábor-ösztöndíj bírálóbizottsága
Révész Ágota: diplomata, az MCC tanára
Joe Cook: a Cook Communications alapítója
Adam LeBor: író, újságíró (www.adamlebor.com)
Lambert Gábor: a Figyelő főszerkesztője, az MCC tanára
Szalai Zoltán: az MCC ügyvezető igazgatója
Molnár Bálint: az MCC Média/Kommunikáció szakirány vezetője

Az ösztöndíj névadója Komáromy Gábor, a Cook Communications magyarországi alapító partnere és az MCC média/kommunikáció szakirányának egykori szakirányvezetője, aki 45 évesen hunyt el 2010-ben.

Komáromy Gábor a sajtószabadság és az objektív, független újságírás rendíthetetlen híveként korán felismerte az internet világában rejlő lehetőségeket, az online média egyik korai élharcosa volt. Riporteri és hírszerkesztői hátterének segítségével ismertette meg diákjait az angol nyelvű újságírás gyakorlatával, és bátorította őket, hogy kritikusan közelítsenek a média, a
vállalati kommunikáció, a reklám és a gazdaság kérdéseihez.

Komáromy Gábor Kaliforniában riporteri díjat nyert, majd felelős szerkesztője lett Magyarország első online újságjának, a magazix.hu-nak. Tanulmányait Magyarországon, Líbiában és az Egyesült Államokban végezte. Los Angelesben, a University of Southern California-n szerzett MA-fokozatot nyomtatott sajtó szakirányon. 1997-ben hazatért, majd angol nyelvű újságírást tanított az Eötvös Loránd Tudományegyetem kommunikáció szakán, és multimédia labort hozott létre az egyetemen. Gábor az elsők között írt magyarul az internet világáról és működéséről; ebben a témában íródott első könyvének a címe Légy boldog az interneten, amely 1995-ben jelent meg.

Ezt további hat mű követte a világháló és a számítástechnika világáról. Fordítóként is dolgozott, hét kötetet ültetett át magyarról angolra és viszont. Ezek közül az utolsó a Bársony-Daróczi szerzőpáros által szerkesztett, az IDEAnál
kiadott Pharrajimos: Romák sorsa a Holokauszt idején volt. Komáromy Gábort felesége, Ágota és fia, Julian gyászolja.

A 2013. évi Komáromy Gábor-ösztöndíjról 2013-ban Pintér Bence nyerte a Komáromy Gábor-ösztöndíjat, aki a Magyarországra érkező, illetve a Magyarországon átutazó menekültekről, menedékkérőkről írt cikksorozatot. A Vámosszabadi menekülttáborról, a menekültek személyes élettörténetéről és az integráció nehézségeiről készített cikkeket.

A 2012. évi Komáromy Gábor-ösztöndíjról 2012-ben kettő ösztöndíjat osztottak ki, Csonka Annának és Péterfi Barbarának. Különdíjban részesült G. Szabó Dániel.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.