brusszel


Ukrajna nem bírja ki a telet orosz gáz nélkül?

Figyelő Online
2014.08.26  16:13   
mail
nyomtatás
Oroszország bármikor hajlandó az ukrán gázexport felújítására, ha Kijev fizet - mondta az orosz energiaügyi miniszter.
Alekszandr Novak kedden bejelentette: "készek vagyunk az exportra, ha jön a pénz." Az orosz miniszter szakértőket idézve azt mondta, hogy "Ukrajna nem lesz képes gond nélkül átvészelni a telet pótlólagos orosz gázszállítások nélkül".

A hétvégén az ukrán miniszterelnök arról számolt be, hogy a télre készülve Ukrajnának további 5 milliárd köbméter orosz földgázra lesz szüksége. Arszenyij Jacenyuk hozzátette: a Naftohaz ukrán állami gázvállalatnak 3,1 milliárd dollárja van gázvásárlásra. Oroszország Ukrajna gázszükségletének csaknem a felét biztosította tavaly.

A gázárvita miatt azonban Moszkva június 16-án leállította a gázexportot Ukrajnába.

A Gazprom orosz gázipari cég szerint Ukrajna összesen 5,296 milliárd dollárral tartozik a korábbi gázszállításokért. Ebből 1,451 milliárd dollár a tavaly november-decemberi, és további 3,845 milliárd dollár az április-júniusi számla. Ukrajna lépéseket tett ugyan arra, hogy Nyugat-Európa felől, Magyarországon, Lengyelországon és Szlovákián át szerezzen be fölgázt, ez azonban nem lesz elég a kereslet kielégítésére, ami tavaly 50 milliárd köbméter volt.

Ukrajna gáztárózóiban jelenleg 15 milliárd köbméter gáztartalék van - tárta fel az ukrán miniszterelnök.
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.