brusszel


Még nyerhet is az ukrán válságon a Dunaferr!

Figyelő Online - Halaska Gábor
2014.08.28  09:09   
mail
nyomtatás
Az ukrajnai termeléscsökkenés és a világpiaci konjunktúra nagy lehetőséget ad a Dunaferr nyereségességének helyreállítására. Az egyes számú kohó felújítása befejeződött, így újra teljes kapacitással működhet az alapanyaggyártás.
Nem is lehetne rosszabb az elhelyezkedése az ISD-csoportnak, az ISD Dunaferr Zrt. tulajdonosának Kelet-Ukrajnában, a Figyelő cikkének készültekor, pár napja a frontvonal épp Alcsevszknél húzódott. Márpedig az ISD egyik központi üzeme ebben a városban található, így a hatalmas kohászati üzem már korábban leállt. A lakosság menekül a régióból, a folyamatos áramkimaradások és a szállítás bizonytalansága pedig immár hónapok óta lehetetlenné teszi az ottani acélgyártás folyamatos, korábbi szintű fenntartását. Az ISD-csoportnak ráadásul Donyeck megye kormányzója, Szergej Taruta a meghatározó vezetője, igaz a cégcsoport fő finanszírozója és tulajdonosa az orosz állami Vnyesekonombank lett egy ideje, amelyre nemcsak Ukrajnában néznek most ferde szemmel, de a nyugati szankciók egyik nagy vesztese is.


Ez a tulajdonosi háttér elvileg semmi jót nem jelent a Dunaferr számára, ám a kelet-ukrajnai üzemek agóniája valójában hatalmas kilábalási lehetőség az európai viszonylatban apró magyar vasműnek - mondta a Figyelőnek egy, a belső folyamatokra magas szinten rálátó helyi szakember. A termelés felpöröghet, mert a magyar és az európai gazdaság javulása miatt nő az acél iránti kereslet, miközben a hatalmas ukrán acélgyártás elképesztő ütemben zsugorodik.
A Dunaferrnél a napokban fejeződik be az egyes számú kohó 3 milliárd forintos, másfél éve húzódó felújítása, már zajlik a próbaüzem. Ráadásul a kelet-ukrajnai háborús helyzet adta nagy üzleti lehetőség miatt a másik (kettes számú) kohót jövő tavaszig bizonyosan nem állítják le, hiszen addig is teljes gőzzel üzemeltethetik a rövid távon mindenképpen nyereségessé vált nyersvasgyártást. A két kohó párhuzamos működése pedig az elkövetkező hónapokban kiugró teljesítményt hozhat.

További részletek a Figyelő hetilap 2014/35-ik számában vagy előfizetői hozzáféréssel.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.