brusszel


Macedónia, mint adóparadicsom?

Alkotmánymódosítás előtt Macedóniában
Figyelő Online - Szekeres W. István
2014.08.28  16:35   
mail
nyomtatás
A macedón parlament kétharmados többsége várhatóan még ezen a héten módosítja az alkotmányt: egyebek mellett bekerül a „nemzetközi pénzügyi zóna" kifejezés.
Az ellenzék által bojkottált szkopjei parlament még a héten szavaz a júliusban beterjesztett alkotmánymódosítás hét pontjáról. A média leginkább azt a változást kapta fel, ami a házasság definícióját „egy férfi és egy nő" közösségére szűkíti. „Az emberek többsége egyszerűen így gondolkodik a házasságról," jelentette ki egy kormánypárti képviselő. Hivatalosan azzal magyarázzák a változás szükségességét, hogy így megakadályozható az egynemű párok gyermek örökbefogadása - az emberi jogi szervezetek tiltakozása közepette.

A legnagyobb hatása a macedónok életére ugyanakkor várhatóan annak a módosításnak lesz, ami bevezeti az országban a „nemzetközi pénzügyi zóna" kifejezést. Az elképzelés gyakorlatilag egy adóparadicsomot takar, célja pedig nagy nemzetközi vállalatok Macedóniába csábítása. Zoran Sztavreszki pénzügyminiszter szerint a „nemzetközi pénzügyi zóna" egyrészt felhelyezi Macedóniát a nemzetközi bankok, befektetési alapok és nagyvállalatok világtérképére, másrészt minőségi munkahelyeket teremt. Újságírói kérdésre elmondta: nem tart attól, hogy nemzetközi bűnözői körök látóterébe is bekerülne Macedónia, mint pénzmosásra alkalmas off-shore adóparadicsom.

A már napvilágot látott egyik konkrét terv szerint úgy fejlesztenék az egészségügyi turizmust Macedóniában, hogy fizetőképes külföldi páciensek számára hoznának létre kórházakat, magánklinikákat. A terv szerint a területen megjelenő külföldi cégek befektetéseibe 50 százalékig a macedón állam is beszállna, az új egészségügyi intézmények pedig 10 évig jövedelemadó-mentességet, áfamentességet, továbbá az importált berendezések, műszerek, gyógyszerek után vámmentességet élveznének.

Az alktománymódosítás több pontja részben nyugati nyomásra került napirendre: a bíróságokat felügyelő szervezetből kikerül a mindenkori igazságügy miniszter, hogy ezzel is nőjön a bírói kar függetlensége a politikától; illetve létrejön egy „alkotmányos panasziroda," ami magánszemélyek és szervezetek számára is lehetőséget teremt arra, hogy panaszt tegyenek állami intézmények ellen.

A módosított alkotmány rögzíteni fogja az állam eladósodottságának maximális mértékét (a GDP 60 százalékában), illetve a legnagyobb tervezhető költségvetési hiányt (3%).

A változások kritikusai bírálják a kormányt, hogy olyan időszakban nyúl az alkotmányhoz, amikor az ellenzék nem vesz részt a parlament munkájában. Az áprilisi előrehozott parlamenti- és elnökválasztások után a szociáldemokraták (SDSM) által vezetett ellenzék képviselői nem voltak hajlandóak elfoglalni mandátumaikat, mert szerintük a választás nem volt tisztességes, a választást fölényesen megnyerő Nikola Gruevszki pártját, a jobboldali VMRO DPMNE-t pedig választási csalással vádolják.


Verekedés macedóniai albán képviselők közöttA szkopjei parlament augusztus 25-i ülésén két különböző párthoz tartozó albán kisebbségi politikus között történt ütésváltás. A macedón parlamentben gyakorlatilag egyetlen ellenzéki pártként részt vevő DPA (Albán Demokrata Párt) képviselője egy üléstermi vitában azzal vádolta meg a jelenlegi kormánykoalícióban részét képző DUI (Demokratikus Unió az Integrációért) képviselőjét, hogy nem képviseli az albán választópolgárok érdekeit. Az ütésváltást mindkét párt szerint a másik párt képviselője kezdte, saját képviselőjük ártatlan. A verekedésbe később több képviselő is bekapcsolódott.A macedón parlamentben nem ritka az ökölharc, a legkomolyabb incidens 2012. december 24-én történt, amikor a költségvetési szavazás előtt rendőrök távolították el a tiltakozó ellenzéki képviselőket.

Kapcsolódó cikkek
Balkan Insight
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.