brusszel


Komoly versenytársat kapott Magyarország

Figyelő Online
2014.09.01  10:25   
mail
nyomtatás
Abból a körülbelül 35 millió turistából, akik a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) legutóbbi adatai szerint tavaly ellátogattak az országba, mintegy 188 ezer fő sebészi beavatkozás (hajbeültetés, zsírleszívás és rák gyógykezelése) céljából érkezett. Az idei év első felében az egészségügyi turisták száma meghaladta a 162 ezret. A látogatásaikból realizált bevétel elérte a 328 millió dollárt, amely jóval magasabb, mint a nyaralás céljából érkezett turisták költése.
„Az elmúlt időszakban évente több, mint 1000 beteg érkezett Törökországba, hogy igénybe vegye az általunk ajánlott szolgáltatásokat" - mondta Fatih Öztürk, a VisitandCare.com projektmenedzsere. Orvoskereső honlapunk segítséget nyújt a közel-keleti és európai betegeknek, hogy megtalálják szükséges gyógyellátást kínáló orvost.

„Legtöbb betegünk nyugat-európai, olyan országokból érkezik, mint az Egyesült Királyság, Németország és Hollandia, de jönnek Líbiából és az Egyesült Arab Emirátusokból is", mondja Öztürk a vendégkört illetően. Elmondása szerint különböző tényezők húzódnak meg a külföldi betegek Törökország iránti érdeklődése mögött.

„Azon országok polgárai, ahol az egészségügyi ellátó rendszer túlterhelt, örömmel fogadják, hogy itt az orvossal közösen megválaszthatják a beavatkozás idejét. Itt sokkal többen megengedhetik maguknak a szükséges műtétet, hiszen annak költségei 40-70 százalékkal olcsóbbak, mint az európai országokban. Azok számára, akik nem a fejlett országokból jönnek, vonzóak a nyugaton képzett orvosok és az új, magánkézben lévő török egészségügyi szolgáltatások", mondja.

A török Egészségügyi Minisztérium állítása szerint az országnak kivételesen jó adottságai vannak az egészség-turizmus szempontjából, miután kedvező a földrajzi elhelyezkedés.

„Annak érdekében, hogy ki tudjuk elégíteni a változó hazai szükségleteket és ki tudjuk aknázni a gyógyturizmus előnyeit, országszerte számos magánkórházat és egészségközpontot hoztunk létre. Jelentős javulást értünk el és versenyképessé váltunk olyan országokkal, mint India, Malaysia, Thaiföld vagy Magyarország, amelyek jól teljesítenek ebben a szektorban" - állítja a minisztérium egy 2012 évi, a gyógyturizmusról készített értékelő jelentésében.

Törökország egészségiparába már külföldi intézmények, beleértve a Khazanah Nasional Maláj Királyi Alapot, Qatar Első Befektetési Bankját, az Argus Capital Partners társaságot és a Világbank Pénzügyi Társaságát (IFC) is befektettek.

Törökországban PPP-konstrukciók keretében épülnek egészségügyi létesítmények, amelyeket az állam 25 éves üzemeltetésre bérbe ad magántársaságoknak.

Özden Sener, Ankara Orvos Szövetségének elnöke azt mondta, hogy azok a nyugati országok, amelyek egészségügyi biztosítása nem fedezi a fogászati kezeléseket és a plasztikai sebészeti beavatkozásokat, szívesen választják Törökországot az alacsony költségek és a nyaralóhelyek mérsékelt árai miatt. Sener azonban elmondta azt is, hogy sokan háború sújtotta országokból - mint Szíria, Líbia és Palesztina - érkeznek, és jelenlétük akkora nyomást helyez az egészségügyi rendszerre, hogy egy orvos naponta akár 100 beteget is ellát.

A turizmusból érkező bevételek a Török Statisztikai Intézet adatai szerint 2014 második negyedében 7,9 százalékkal növekedtek Törökországban az előző év azonos negyedéhez képest és elérték a 9 milliárd dollárt. E bevétel 84,5 százaléka a külföldi látogatóktól származik, a fennmaradó hányadot pedig a külföldön élő török állampolgárok küldték haza.

„Törökország azt fontolgatja, hogy külföldi, elsősorban görög orvosokat vesz fel annak érdekében, hogy feltöltse a közkórházak üres álláshelyeit" - mondta Mehmet Müezzinoglu egészségügyi miniszter az elmúlt hónapban.

 

mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.