brusszel


Így fogadták Donald Tusk megválasztását

Figyelő Online
2014.09.01  13:06   
mail
nyomtatás
A lengyel közgazdászok szerint az a tény, hogy Donald Tuskot az Európa Tanács elnökévé választották, felgyorsíthatja Lengyelország csatlakozását az eurozónához.
A PwC vezető elemzője, Witold Orłowski úgy véli, hogy miután Lengyelországot érintette a legkevésbé a válság Európában, Tusk Brüsszel szerint is alkalmas lehet arra, hogy kompromisszumokat fogadtasson el a 28 országból álló csoport vezetőivel.

„Donald Tusk várhatóan egy olyan vezető lesz, aki képes kompromisszumra jutni Németország és a tagországok többsége, különösen az eurozónát alkotó nemzetek között" - mondta Orłowski.

Stanisław Gomułka, a Business Centre Club közgazdásza, korábbi pénzügyminiszter-helyettes arra számít, hogy Tusk elsősorban Németországgal, Franciaországgal és az Egyesült Királysággal kíván együttműködni a gazdasági problémák megoldása tekintetében.

Megválasztása után Donald Tusk kijelentette, hogy az EU-nak egyidejűleg kell megtalálnia a pénzügyi fegyelem megerősítéséhez és a gazdasági növekedéshez vezető utat. A közösség legnagyobb problémája jelenleg az, hogy 2014 második negyedévében stagnált a gazdaság.

Bohdan Wyżnikiewicz, a Gdansk-i Piacgazdasági Intézet képviselője azt mondta a lengyel rádiónak, hogy Tusk azon országok érdekeire is figyelemmel lesz, amelyek kívül maradtak az eurozónán és nyomást gyakorol a lengyel kormányra, hogy vezesse be a közös valutát.

"Azt hiszem, hogy a miniszterelnök Brüsszelben belátja majd, Lengyelországnak kevésbé hasznos, ha az eurozónán kívül marad, ahhoz képest, ha csatlakozik" - mondta Wyżnikiewicz.

Ryszard Petru, a Lengyel Közgazdász Szövetség munkatársa is úgy vélte, a miniszterelnök az euró lelkes híve lesz.

"Ez az esemény nem csak az eurozónához való csatlakozásunkat gyorsítja fel, hanem lebontja azokat az akadályokat is, amelyek eddig jelen voltak számos lengyel politikus, beleértve Tusk miniszterelnök gondolkodásában" - mondta.

Amikor a 2007-es választásokon elért eredménye alapján, Tusk-kal az élén, a közép-jobb Polgári Platform Párt lett a koalíciós kormány vezető ereje, 2012-re tűzték ki célul az eurozónához való csatlakozást. Az időközben kialakult pénzügyi válság azonban politikailag kezelhetetlenné tette a kérdést.

Monika Kurtek, a Bank Pocztowy vezető közgazdásza szerint a lengyel miniszterelnök jelölése az EU egyik legfontosabb vezetői posztjára Lengyelországot is hitelesebbé teszi a külföldi befektetők megítélésében. „Még ha a befektetők kedvezőtlennek is ítélik, hogy Donald Tusk hét év lengyelországi kormányzás után került megválasztásra, ez csak egy rövidtávú reakció lesz. Általában véve a jelölés kedvező hír és növeli országunk hitelét a befektetők szemében" - mondta.

mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.