brusszel


Putyin gyenge pontján támadhat az Európai Unió?

Figyelő Online
2014.09.01  18:39   
mail
nyomtatás
Júniusban 40 milliárd rubel értékben vásároltak orosz államkötvényeket külföldi befektetők, és ezzel 4,4 százalékkal rekordszintre, 945 milliárd rubelre emelkedett a külföldi kézben lévő orosz államkötvények nominális értéke. A növekedés a második negyedévben 130 milliárd rubelt, azaz 16 százalékot tett ki - derült ki az orosz jegybank honlapján közzétett adatokból. Az Európai Unió állítólag azt fontolgatja, hogy megtiltják az európai befektetőknek új orosz államkötvények vásárlását.
Az előző rekordot tavaly november 1-jén jegyezték fel, akkor 933 milliárd rubel volt a külföldi tulajdonban álló orosz állampapírok értéke. November 1-jétől viszont öt hónapon keresztül április 1-jéig csökkent az állomány: 118 milliárd rubellel, avagy 12,6 százalékkal 815 milliárd rubelre.

Az orosz államkötvények piacán a külföldi befektetők részaránya július 1-jén 25,6 százalék volt, míg tavaly november 1-jén 26,1 százalék. A legmagasabb részarányt tavaly május 1-jén jegyezték fel: a névértéken számított 930 milliárd rubel 28,1 százalékot jelentett.

Oroszországban 2012-ig alapvetően helyi befektetők vásároltak orosz államkötvényeket, a külföldi tőke 2013 elején, az állami értékpapírok piacának liberalizálásával kezdett el jelentős mértékben beáramolni.

Brüsszeli diplomáciai körökből hétfőn kiszivárgott értesülések szerint az Európai Unió azt fontolgatja, hogy az Oroszországgal szemben alkalmazandó újabb gazdasági szankciók keretében megtilthatják az európai befektetőknek új orosz államkötvények vásárlását.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.