brusszel


Adótitok: Brutális összeget fizethet Svájc

Figyelő Online
2014.09.02  10:59   
mail
nyomtatás
A svájci kormány hétfőn bejelentette: elkészült azzal a kompenzációs programmal, amelynek keretében Nagy-Britanniának és Ausztriának euró-százmilliókat fizet. A pénzzel azt a kárt kompenzálnák, amelyet ezen államok polgárainak adó-elkerülő magatartása okozott.
A svájci adóhatóság közleménye szerint London 469,5 millió angol font, Bécs pedig 5738,3 millió euró kártérítést kapott az egy éves programban. Miután a pénzügyi válság nyomást gyakorolt Svájcra, hogy lazítson az ország védjegyének számító banki titoktartási törvényeken, az ország úgy döntött, néhány területen visszavonul, hogy a titoktartás általános elvét megőrizhesse.

A Nagy-Britanniával és Ausztriával kötött kétoldalú megállapodás értelmében Svájc két megoldási lehetőséget ajánlott fel azok számára, akik hazájukban eltitkolták svájci bankszámláik létét és tartalmát. Az egyik opció szerint a tulajdonosok hazautalhatták a svájci számlákon lévő vagyont az otthoni pénzügyi szolgáltatókhoz. A másik lehetőség az volt, hogy a számlák Svájcban adóznak, az adók összegét pedig Svájc hazautalja anélkül, hogy a számlák tulajdonosait megnevezné.

Svájc az utóbbi változat szerint, részletekben utalta át az összegeket 2014 júliusa és augusztusa között.

A kifizetések teljesítése azt jelenti, hogy a brit és osztrák ügyfelek vonatkozó megtakarításai már a hazai adóhatóság és Svájc megítélése szerint is tiszták.

Azon tőkék összege, amelyet Svájcban a fenti módon rendeztek, jelenleg 10,4 milliárd angol font és 5,9 milliárd euró.

Az adóhátralékok rendezését célzó megállapodás mellett Svájc vállalkozott arra, hogy rendszeresen beszedi a brit, osztrák és más EU állampolgár számlatulajdonosok adóját és átutalja azt az érintett személy országába, anélkül, hogy a számlák tulajdonosait megnevezné.

A svájci állam, amely nem tagja az Európai Uniónak, a német kormánnyal is megállapodott az adóelkerülés problémájának rendezéséről, az egyezmény-tervezetet azonban a német törvényhozók elutasították.

Franciaország elvetette, hogy hasonló megállapodást kössön Svájccal. A svájci közreműködés helyett arra kötelezte a svájci számlával rendelkező francia adó-elkerülőket, hogy saját nemzeti rendszerüket vegyék igénybe.

A Nagy-Britanniával és Ausztriával kötött megállapodások 2017-től hatályukat vesztik, miután Svájc vállalta, hogy alkalmazza az adózási információk automatikus cseréjéről szóló szabályokat.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.