brusszel


Skócia kimarad az Európai Unióból?

Figyelő Online
2014.09.03  09:31   
mail
nyomtatás
Skócia nem léphet be önálló tagországként az Európai Unióba, ha függetlenné válik, és utána az Egyesült Királyság fennmaradó részének hozzájárulása nélkül, egyoldalúan megtartja fizetőeszközéül a fontot - mondta kedden a brit pénzügyminiszter-helyettes.
Danny Alexander, aki maga is skót, a skóciai függetlenségi népszavazás lehetséges következményeiről tartott előadást kedd este az egyik legtekintélyesebb londoni politikai elemzőműhely, a Királyi Külügyi Intézet - székháza után közkeletű nevén a Chatham House - közönsége előtt. Kijelentette: elszakadása esetén Skóciának el kellene döntenie, hogy egyoldalúan tovább használja-e fontot, ahogy például Panama használja az amerikai dollárt, vagy csatlakozik az EU-hoz.

Danny Alexander szerint "a kettő együtt nem megy", mivel ez nem lenne összeegyeztethető az uniós szabályokkal.Egyetlen ország sem lépett még be úgy az EU-ba, hogy a csatlakozás időpontjában egy másik ország pénzét használta - tette hozzá.

A pénzügyminiszter-helyettes elmondta: levelezést folytatott ebben az ügyben Olli Rehnnel, az Európai Bizottság volt alelnökével, aki az európai parlamenti választásokig a gazdasági és monetáris ügyekért, valamint az euróért felelős EU-biztosi tisztséget töltötte be. Arra a kérdésre, hogy Skócia a font egyoldalú megtartásával beléphet-e önálló tagállamként az EU-ba, Rehn egyértelmű válasza az volt, hogy ez nem lehetséges - mondta kedd esti előadásában Danny Alexander.

A politikus, aki a Liberális Demokratákat képviseli a konzervatív-liberális brit kormánykoalícióban, kijelentette: az EU-szerződések is erőteljesen arra a feltételezésre alapulnak, hogy az uniós tagállamok mindegyikének van saját központi bankja. Skóciának azonban - ha függetlenné válik és egyeztetés nélkül megtartja a fontot - nem lenne jegybankja, és így saját monetáris politikája sem.

A skót kormány szeptember 18-ára írta ki a népszavazást arról, hogy Skócia elszakadjon-e a 307 éves brit uniótól.

A függetlenséget pártolók és a brit unió fenntartásának hívei között arról folyik a leghevesebb vita, hogy Skócia használhatná-e tovább a fontot, ha elszakad Nagy-Britanniától. Alex Salmond skót kormányfő rendre azzal érvel, hogy van lehetőség a megegyezésre a fontunió fenntartásáról függetlenség esetén is, mivel ez Skócia és az Egyesült Királyság fennmaradó részének közös érdeke lenne. A hivatalos fontunió lehetőségét azonban a brit kormány egyértelműen elveti.

A brit pénzügyminisztérium nemrég közleményében szögezte le, hogy "ha Skócia otthagyja az Egyesült Királyságot, otthagyja a fontot is", mivel az Egyesült Királyság nem vállalhatja azt a kockázatot, hogy adófizetőinek kelljen szükség esetén pénzügyileg kisegíteniük "egy külföldi országot és annak bankjait".

David Cameron brit miniszterelnök a Brit Iparszövetség (CBI) Glasgowban - a legnagyobb skót városban - rendezett minapi üzleti rendezvényén ehhez hozzátette: mindenki tudja, hogy "válás esetén nem szokás osztozkodni a bankszámlán és a hitelkártyán", a sikeres valutaunióhoz pedig politikai és gazdasági unió is szükséges.

A Chatham House kedd esti rendezvényén Danny Alexander a világtörténelem legsikeresebb politikai és pénzügyi uniójának nevezte Nagy-Britanniát. Ő is egyértelműen kijelentette ugyanakkor, hogy ha a népszavazáson az elszakadást pártolók győznének, nem lesz hivatalos valutaunió Skócia és az Egyesült Királyság fennmaradó része között, mivel a font megosztásával az Egyesült Királyság olyan kockázatoknak tenné ki magát, amelyeket nem tudna ellenőrzése alatt tartani.
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.