brusszel


Akkor sem közpénz: Utólag tették Orbán-kompatibilissé a Felcsút jelentését

Figyelő Online - Jandó Zoltán
2014.09.04  14:01   
mail
nyomtatás
Adminisztrációs hiba miatt tűnt úgy, hogy közpénzből épült a felcsúti stadion. Szerencsére a hibát utólag javították: a tulajdonos alapítvány 2012-es beszámolójában bő egy évvel annak leadását követően egyszerűen átírtak egy számot.
Gyorsan reagáltak a Figyelő Online néhány hete megjelent cikkére Felcsúton: a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát működtető alapítvány 2013-as beszámolója, az egy évvel korábbival ellentétben, már nem állítja azt, hogy közpénzből épült a felcsúti stadion. Sőt, valójában most már a 2012-es közhasznúsági jelentés sem, a dokumentumot ugyanis az elmúlt hetekben utólag módosították. A beszámolóban egyetlen számot írtak át, azt amelyik egyértelműen arra utalt, hogy az aréna felhúzását központi költségvetési támogatásból finanszírozták.

A felcsúti Pancho Aréna felhúzásához szükséges összeg jórészt úgynevezett tao-pénzekből származott. Azaz néhány - elsősorban kormányközeli cég -élve a kabinet által teremtett lehetőséggel, ahelyett, hogy az államkasszába fizette volna be a társasági adót, odaadta azt a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak (FUNA), hogy építsenek belőle egy stadiont. Ez az alapítványhoz közel állók kivételével mindenki szerint közpénznek számít, hiszen adóforintokat kapott a FUNA. Az akadémiánál azonban kötik az ebet a karóhoz: az aréna avatóján Orbán Viktor a Hír24 riporterének kérdésére kommunista beidegződésnek nevezte a közpénzezést, Mészáros Lőrinc az alapítvány elnöke pedig a Heti Válasznak nyilatkozott úgy, hogy „közpénz egyetlen fillér sem jött".



Éppen ezért volt érdekes, hogy a FUNA 2012-es közhasznúsági jelentése eredetileg másról árulkodott: egy eldugott kisebb táblázatában - valószínűleg figyelmetlenségből - benne maradt néhány, a hivatalos kommunikációnak ellentmondó adat. Eszerint ugyanis központi költségvetési támogatásból 2,09 milliárd forint érkezett be 2012-ben az alapítványhoz, ami lényegében megegyezik az MLSZ támogatás, és a taopénzek összegével. Azaz a tao-támogatásokat költségvetési forrásnak minősítették, így elismerve, hogy a stadion közpénzből épült.





Változás a hivatalos táblázatban

Nos, ez volt a helyzet egészen 2014. augusztus 11-éig. Három héttel ezelőtt (14 hónappal az eredeti leadást követően, és két héttel a Figyelő Online-on megjelent cikkünk után) azonban utólag módosították a 2012-es beszámolót. Az Országos Bírósági Hivatal honlapjára feltöltött dokumentumban egyetlen adat változott: az ominózus táblázatban a „központi költségvetési támogatás" soron most már nem 2,09 milliárd forint szerepel, hanem mindössze szűk 145 millió, (ez az MLSZ-ől kapott, máshol is költségvetési forrásként lekönyvelt összeg). Azaz a beszámolót a hivatalos kommunikációhoz igazították.



Érdekesség, hogy a már frissített adatokat a közhasznúsági jelentés szerint a FUNA könyvvizsgálója is jóváhagyta. A dokumentumban azonban - az oldalak alján szereplő dátumok szerint - mindössze egyetlen oldalt cseréltek le, így természetesen a könyvvizsgálói jelentés is ugyanúgy 2013. májusi keltezésű, mint a korábbi változatban. Kíváncsiak voltunk, hogy ez miként lehetséges, ezért megkerestük az alapítvány könyvvizsgálóját. Farkas Béláné lapunknak elmondta: valóban módosították a 2012-es beszámolót, de mivel a változtatásra csak egy „adminisztrációs hiba" miatt volt szükség, az a főbb számokat nem érintette, ezért a könyvvizsgálói jelentést nem kellett átírni, illetve frissíteni.
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Kiegyezés a székely–holland sörháborúban

Magyar politikai siker is a Csíki Sör Manufaktúra és a Heineken kiegyezése - állítják kormányzati informátoraink.

Bajban a taxisok réme

Lemondott az Uber elnöke, Jeff Jones, miután a cég háza táján egymást érték a botrányok.

Alternatív valóságok

Igencsak eltérő a NOB és a helyiek véleménye 
a tavalyi ötkarikás játékok hagyatékáról, de a rengeteg gond mellett van azért néhány sikersztori is.

Jönnek az automata áruházak

Egyre több, főként a fizikai világban aktív nagyáruház vezeti be a legkülönfélébb online és elektronikus eladásösztönző praktikákat.

top200