brusszel


Románia is megelőzte Magyarországot

Figyelő Online
2014.09.03  12:50   frissítve: 2014.09.03 13:00
mail
nyomtatás
Továbbra is Svájc a legversenyképesebb ország a Világgazdasági Fórum (WEF) szerdán megjelent felmérése szerint. Magyarország a 60. helyre került az előző évi 63. helyről a 144 országot tartalmazó rangsorban.
A kutatásban közreműködő Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet közleménye szerint tavalyi eredményéhez képest Magyarország három helyet javított. Ezzel az eredménnyel az Európai Unió 24. legversenyképesebb tagja, ami megegyezik a tavalyival.

A világrangsort Svájc vezeti Szingapúr, az Egyesült Államok és Finnország előtt, Németország az ötödik.

A legtöbb, 21 helyet Algéria, utána pedig Románia javított, mintegy 17 hellyel, így megelőzte hazánkat. A világon legrosszabbul Líbia teljesített, 126. helyre esett vissza, míg az EU-ban Szlovénia rontott a legtöbbet, 70. helyre csúszva.

A világ leggyorsabban fejlődő, úgynevezett BRIC országcsoport tagjai csupán technológiai fejlettségben vannak elmaradva az Európai Uniótól és a makroökonómiai környezetet leszámítva Japán és az Egyesült Államok is megelőzi az uniót - írja a közlemény.

A visegrádi országok egyre inkább széttartanak, a régió két legversenyképesebb állama egyértelműen a 37. helyen álló Csehország és a 43. Lengyelország. Magyarországnak már sokkal inkább legnagyobb versenytársa a 77. helyre csúszott Horvátország, a 75. helyre előrelépett Szlovákia, mintsem a visegrádi országok.

A közlemény szerint Magyarország leginkább technológiai felkészültségben tud kevesebbet nyújtani régiós versenytársaihoz képest, szintén gyenge az üzleti környezet komplexitása, valamint az intézményi háttér. Jó ugyanakkor a magyar infrastrukturális fejlettség, és az innováció terén is van némi előnye az országnak, valamint az exportpiacokhoz való hozzáférés is jobb, mint számos más régiós országban.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.