brusszel


A vártnál kisebb lesz az ír költségvetési hiány

Figyelő Online
2014.09.03  13:45   
mail
nyomtatás
A kormányzati adóbevételek megugrása miatt 2014 végére 4 százalék körül lehet a GDP-arányos költségvetési hiány - nyilatkozta szerdán Michael Noonan ír pénzügyminiszter.
Írország eredetileg 4,8 százalékos hiánnyal számolt 2014-ben, de a miniszter szerint kevesebb kiadáscsökkentésre és adóemelésre lesz szükség a következő költségvetésben ahhoz, hogy 2015-re az Európai Unió elvárásának megfelelően 3 százalékra mérséklődjön a hiány.

Michael Noonan szerint nem költik el az adóbevételekből befolyó nagyobb összegeket, ezért lehetséges, hogy a vártnál alacsonyabb lesz decemberre a hiány. 2015-ben szerinte nő az adóalap, így válik elérhetővé akkorra a 3 százalékos hiány.Korábban az ír kormány bejelentette, hogy az októberi költségvetésben adókedvezményeket szeretne adni az alacsony vagy közepes jövedelemmel rendelkező dolgozóknak.

Michael Noonan szerint az adókedvezmények bevezetéséhez lehetséges, hogy más területeken kell adót emelni, hogy teljesüljenek a költségvetés célszámai.

A pénzügyminiszter elmondta, hogy októberben, költségvetési beszédében felvázolja a kormánynak a következő 3-4 évre vonatkozó elképzeléseit, amelyek arra az esetre vonatkoznak, ha 18 hónap múlva a választások után hatalmon maradnak. Michael Noonan arra figyelmeztetett, hogy a kormány nem veszélyeztetheti az eddigi sikereket azzal, hogy tisztán politikai döntéseket hoz, túl sokat lazítva a fiskális szigoron.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.