brusszel


Télen jön az új tízezres

Figyelő Online
2014.09.05  07:01   
mail
nyomtatás
PÉNZCSERE - A feketegazdaság nem foglalkozik a bankjegyek cseréjével, az euró bevezetése viszont nem várható még hosszú évekig. Az új tízezrest decemberben foghatjuk először a kezünkbe.
A forgalomban lévő bankjegyek cseréjére határozta el magát a jegybank, 2014 és 2018 között megújítja a forgalomban lévő sorozatokat. A lépést az MNB elsősorban a biztonsági tényezőkkel indokolta, nehezíteni akarják a hamisítást. Ez persze érthető, viszont azt is meg kell jegyezni, hogy a forint bankók hamisításából származó kár mindössze 30 millió forint volt az elmúlt években. Vagyis a magyar pénz nem mozgatja meg a hamisítók fantáziáját. Tavaly körülbelül 2 ezer hamis bankjegyet találtak. A forgalomban lévő magyar bankjegyekkel kapcsolatban korábban megfogalmazódott az a kritika, hogy egyforma méretűek. Így nehezebben felismerhetők.



Az első fecske, a 10 ezer forintos bankjegy lesz, amely ugyan szeptember 2-től válik hivatalos fizetőeszközzé, de a forgalomban csak az idén decemberben jelenik meg. A nemzetközi gyakorlatban a jegybankok általában 10-15 évente cserélik le a bankjegyeket. A nálunk forgalomban lévő pénzeket 1997 és 2001 között hozták forgalomba. A jelenleg a piacon lévő tízezreseket egyelőre nem vonják be, erről később születhet döntés. A csere 15-20 milliárd forintba kerül, ez nettó összeg, levonták belőle a cseréből származó bevételeket. A megelőző bankjegy-váltás során 3 milliárd forint bevétele keletkezett az államnak. Ez a jelenlegi folyamat során nagyobb lehet, ugyanis több készpénz van a lakosságnál, így nagyobb az esélye annak, hogy többen nem cserélik ki bankjegyeiket.



Egy lapunknak nyilatkozó, neve elhallgatását kérő szakértő szerint egyébként annak igen csekély a valószínűsége, hogy a bankjegycsere előcsalogatná a fiókban, a párna alatt, vagy esetleg a Nokiás dobozokban tartott, feketén szerzett jövedelmeket. Aki tart a hatóságoktól, az úgyis a piacon valutára váltja, s abban tárolja tovább a csalárd módon szerzett jövedelmet.
mail
nyomtatás
címkék: bankjegyMNB

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.