brusszel


Biztos vereségre ítélve: tehetetlenek a bankok

Figyelő Online - Cseke Hajnalka
2014.09.05  13:44   
mail
nyomtatás
Lefutott meccs a devizahitelek ügyében most indított valamennyi per. A héten már tárgyalja is a kormány, hogy milyen kompenzációt kapnak az adósok.
Épp csak elkezdődtek a devizahiteles ügyekben a bankok és pénzintézetek által az állammal szemben indított perek, ám már most biztosra vehető, hogy valamennyit elbukják a bankok, s állniuk kell a szakértők által prognosztizált 900-1000 milliárdos cechet. A Figyelőnek nyilatkozó jogi szakértők szerint a júliusban elfogadott törvény olyan feltételeket támaszt velük szemben, amelyeknek egyetlen magyar pénzintézet sem tud megfelelni. Emiatt szinte feleslegesen nyújtottak be keresetet, hogy bizonyítsák, tisztességesek az egyoldalú szerződésmódosítást lehetővé tevő rendelkezéseik az általános szerződési feltételekben.

IDEGESSÉG
Ehhez képest mégis a devizahiteleseket képviselő ügyvédek voltak idegesek, mert rövid ideig úgy tűnt, hogy a bankok találtak egy kiskaput, amin át megmenekülhetnek. A 79 banki per közül elsőként a Kéthely és Vidéke Takarékszövetkezet ügyét tárgyalta a Fővárosi Törvényszék. Ezen a tárgyaláson a jogi képviselő olyan érvvel állt elő, ami igencsak meglepte a bírót és az államot képviselő ügyvédeket is, emiatt nem vitatták a Kéthely és Vidéke bizonyítékait.

Komáromi József, a pénzintézet jogásza arra hivatkozott, hogy a szövetkezet devizahitel szerződései mind egyedileg megtárgyalt kontraktusok voltak, azaz egyiket sem kizárólag az általános szerződési feltételek alapján kötötték meg. Sőt, az egyedi speciális feltételeket tartalmazó szerződés mellett még egy kockázatfeltáró nyilatkozatot is aláírattak ügyfeleikkel.

Továbbá lehetővé tették számukra azt, hogy ha utóbb egyoldalúan módosít a pénzintézet a kondíciókon és azzal nem értenek egyet, díjmentesen felmondhatják a szerződést.

A nyáron elfogadott törvényben szerepel, hogy a jogi norma hatálya nem terjed ki az egyedileg megtárgyalt szerződésekre, s Komáromi éppen azt kívánta bizonyítani, hogy a Kéthely és Vidéke csupa ilyen kontraktust kötött. Rafinéria vagy trükk azonban a bankok általános szerződési feltételeinek tisztességtelenségét kimondó törvényben az, hogy a pénzintézetek számára nem teszi lehetővé, hogy bizonyítsák: nem az általános szerződési feltételek szerint kötötték meg a hitelszerződéseket.

További részletek a Figyelő legfrissebb számában!

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Trump harca

Egyelőre nem sok sikert könyvelt el a tabudöntögető új amerikai elnök, ami a gazdaságélénkítési tervére is árnyékot vet.

Mankó a hitelzűrzavarban

Fogyasztóbarát bankkölcsön

Bankból a katedrára

Rekordszámú gyereket sikerült elérni az idén a pénzügyi tudatosságra nevelő programmal.

A nagy meglepetés

Lakossági állampapír-vásárlás

top200